- 2016. január 7., 16:46
A világ legjobb VR szemüvegének tartott Oculus Riftre végre került árcédula, de olyan, ami kiverte a biztosítékot.

Ugyanis az Oculus a most már nagyjából két éve fejlesztett kütyüre azt mondta, hogy nem lesz igazán drága, ehhez képest 700 dolláros árcédula kerül rá, vagyis ha a szerkezet majd egyszer Magyarországra is megérkezik, akkor adóval együtt közel 300 ezer forintot kell leszurkolni érte. Kivételt egyedül az jelent, ha valaki korábban már vásárolt valamilyen fejlesztői csomagot: ez esetben az Oculus Rift kereskedelmi verziója ingyenesen jár.

Az Oculus azzal indokolta az előzetesen becsült 200-400 dolláros árhoz képest a kétszeres nagyságot, hogy a szemüveg mellé további kiegészítők, így játékok és távirányítók is járnak. Mondjuk a kontrollerekről mi eddig is azt gondoltuk hogy a csomag részei (vagy legalábbis egyféle típus), mivel vezérlő nélkül nehezen lenne működőképes a VR szemüveg. Szóval gyanítjuk, hogy sokkal inkább arról van szó, hogy a gyártási költségeket egyszerűen nem sikerült eléggé lenyomni, így utólag elő kellett állni valamilyen magyarázattal. A hivatalos start május 28-án lesz, de ekkor még csak az előrendeléseket fogja teljesíteni a gyártó – a nyitó készlet ugyanakkor nem lehetett túl nagy, mert a most, pár órával a hivatalos bejelentést követően már csak júniusi szállítási időpontokat vállal az Oculus.

Egyébként véleményünk szerint már akkor sejthető volt, hogy a 2-400 dolláros ár nem tartható, amikor a Samsung piacra dobta a Gear VR-t: ezt a kütyüt ugyanis a Samsung az Oculusszal együtt fejlesztette ki, és úgy kerül 200 dollárba, hogy elektronika sokkal kevesebb van benne, mivel a pozíció érzékelésén kívül tulajdonképpen mindent a Samsung telefonja(i) csinál(nak).

Címkék