- 2016. január 8., 13:12
A koreai gyártó nem először mutat hajlítható OLED-et, de ez a mostani minden eddiginél jobb lett.

Az igazság az, hogy hasonló kijelzőt már a 2008-as CES-es is bemutatott az LG, igaz csak nagyon szűk körben. Geeks akkor még nem volt, úgyhogy képet sajnos nem tudunk prezentálni a termékről, azt viszont el tudjuk mondani, hogy az A4-es méretű panel hajlítható volt – és ez nyolc éve nagyon nagy szám volt ám! A mostani verzió sokkal izgalmasabbra sikerült persze, mert már nemcsak arról van szó, hogy a panelt meg lehet hajlítani, hanem arról, hogy akár teljesen fel is lehet tekerni. Pont, mint egy szőnyeget.A dolognak a gyakorlatban továbbra sincsen sok értelme, mégis úgy néztünk rá, mint a hároméves gyerek a karácsonyfára. Az LG-nek egyébként már vannak elképzelései arról, hogy milyen területen hasznosítsa majd a panelt: egyrészt az autógyártásban, hiszen ha valóban megjelennek az autókban a mindent elborító kijelzők, akkor nagyon jól jön majd, hogy ezeket a paneleket bármilyen formára rá lehet húzni. A másik dolog, amiben a gyártó mérnökei gondolkodtak, az az elektronikus újság, valami olyasmit tessék elképzelni, mint ami a Harry Potterben is volt: mozgóképek jelenhetnek meg az írásokban.

Ami a technikai részleteket illeti, a panel mérete 18 col, felbontása pedig 1200×810 pixel. Az LG szerint ez a prototípus azt vetíti előre, hogy a panelt akár 55 colos méretben is elő lehet majd állítani. A hajlékonysághoz a kulcsot egyébként a néhány atom vastagságú poliamid filmréteg jelentette, amelyet a mérnökök a szokásos alapként szolgáló műanyag helyett használtak. A panel tényleg nagyon rugalmas, akár 3 cm-es átmérőjű tekercsre is fel lehet hajtani, és még mindig működőképes marad. Ami pedig a vastagságot illeti, az alábbi fotón a fekete műanyag már nem tartozik a kijelzőhöz, így látszik, hogy annak vastagsága alig haladja meg egy normál papírét.


Az LG Display kiállító termében a vállalat további érdekes prototípusait is megnézhettük, így az autókba szánt kijelzőket is, amelyek között volt LCD és OLED is, de egyelőre csak szögletes, igaz adott esetben legalább ívelt kialakítással.

Az LG átlátszó kijelzője immáron OLED alapú, és 40 százalékos fényáteresztő képességgel bír.

Újfent láttuk a kétoldalas, mindössze 4,95 mm vastag videofalat és néhány ívelt kijelzőt is – ami itt érdekesség, az az hogy a Szöul mellett található Incheon nemzetközi repülőtéren élesben is tesztelik, hogy a panel mire képes.


Címkék