- 2016. január 9., 13:00
Ez a drón olyan nagy, hogy bele is ülhet, aki nem fél.

Az első gondolata szinte mindenkinek az lehet, hogy mekkora poén drónnal repülni. A második pedig az, hogy úristen, ezzel tényleg repülni akarnak? Úgy fest, a kínai Ehang komolyan gondolja a dolgot. Mérnökei korábban már készítettek pár négy- és hatmotoros drónt, de most léptek egye nagyobbat. A 184 (a kis drónjuk neve legalább menő volt: Ghost) nyolcrotoros gép, amely legfeljebb 120 kg össztömegű személyt és csomagot szállíthat.

Aki beül, nem fog föl-alá röpködni, az érintőképernyő térképén azt mutathatja csak meg, hogy hova, esetleg milyen pontokat érintve szeretne eljutni. Majd megnyomja a start gombot, és hátradől (esetleg előre, imára), a többi a kütyü dolga.

Izzadni nem fog az utas, és unatkozni sem, hiszen a gépben van légkondicionáló, 4G adatkapcsolat és olvasólámpa – meg persze a látvánnyal is lehetne azért foglalatoskodni. Az egy töltéssel elérhető repülési időről nincs információnk, a drón csúcssebessége viszont ismert, 99 km/h. Maximális repülési magassága pedig 3300 méter – ami egyébként rettenetesen soknak tűnik. Biztosra vesszük, hogy a gépben van ejtőernyő, így minimális repülési magassága is (kb. 200m), hogy hiba esetén az ernyő biztosan ki tudjon nyílni. Ezekre szükség is lehet, hiszen láttunk már lemerülő akkumulátort, fának csapódó drónt és más nyalánkságokat. Noha az első 184 már idén kapható lesz, a megvételén lesz időnk elgondolkozni: ára 200-300 ezer dollár (57-87 millió forint) között lesz ugyanis.

Címkék