- 2016. január 9., 09:30
Egy egyszerű elem behelyezése után még egy utolsó üzenetben értesít a tűzjelző, mielőtt porig ég a házunk.
Hirdetés


some text

Ha az idei CES legfontosabb hívószavát keresnénk, akkor ai IoT, vagyis az Internet of Things jó eséllyel indulna a versenyen. Néha olyan érzésünk van, hogy a kreatív cégek ma már az utolsó szöget is a netre akarják kötni. Az egyik kaliforniai startup a tűzjelzőt/füstjelzőt nézte ki okosításra, de ahelyett hogy újat vetetnének az emberekkel, ez időnként mindenképpen cserélendő 9 voltos elembe építették be az okos funkciót.

A két részből álló elem a tűzjelzőben úgy viselkedik, mint bármelyik hagyományos elem: nagyjából 5 évig látja el energiával az érzékelőt. A lítium elem talpa azonban egy speciális wifi modul, ami az otthoni hálózatra kapcsolódva képes az előre beállított értesítés elküldésére, ha a tűzjelző szirénája megszólal. Az elem a tűzjelző erős hangját az oldalára applikált piezo egységgel érzékeli.

A hosszú üzemidőt a rendkívül alacsony fogyasztású wifi egységgel érték el, ami normál működés mellett napi mindössze egyszer kapcsolódik a hálózatra ellenőrzés céljából. A kapcsolatot csak akkor használja intenzívebben, amikor riasztani kell. Ilyenkor a riasztás gyártó felhő szolgáltatásán keresztül érkezik meg az okostelefonra letöltött iOS vagy Android alkalmazásra. Az értesítendő személyek listájára természetesen más is felvehető, így ha elutazunk, akkor a szomszédok is beállíthatók. Az elem lemerüléséről a rendszer előre értesít, így nem kell éjszaka a lemerült elem miatti kellemetlen csipogásra ébredni.

A Roost okos elem ára 35 dollár, és az Egyesült Államokban már most elérhető a gyártó weboldaláról.

Címkék

Ezek is érdekelhetnek

2015. szeptember 15., 13:00
2015. augusztus 24., 13:00
2012. január 8., 20:10
2016. január 7., 19:37
Hozzászólások