- 2016. január 11., 17:10
Előbb utóbb tényleg felnőnek a feladathoz ezek a készülékek is.

Lehet, hogy az Ecovacs az első ablakmosó robotjánál még sokat nyúlt a termékkategóriát elindító koreai Windorotól, de amíg az eredeti gyártó mára teljesen eltűnt a piacról, az Ecovacs évről-évre egyre csak finomítja az üvegtáblák automatizált tisztítására kifejlesztett robotjait.

Az Ecovacs standon persze voltak porszívó robotok is, de a legtöbb szempárt idén is az üvegfalakon mászkáló robotok vonzották. A hálózati áramforrásról dolgozó Winbotok vákuum segítségével tartják fent magukat az üvegen, így nincs szükség az ablak másik oldalán mágneses ellendarabra. A vákuumot egy hálózati áramról táplált motor generálja, de a robotba beépített akkumulátor még áramszünet esetén is hosszú időre képes az ablakon tartani a készüléket.

Az új modellek érdekessége, hogy a korábbi tenyérnyi szívófelület helyett a robot aljának teljes felületén létrejön a vákuumhatás. Az új kialakítás legnagyobb előnye, hogy így a robot át tud menni az üvegre ragasztott fóliákon is (pl. feliratok).

A két aktuális modell közül a Winbot W850-est kisebb ablakokra tervezték, és az ablak méretétől és formájától függően N vagy Z mintában haladva járja be az ablakot. A két metódus közül az ablak méretének felderítése után választ.

A nagyobb felületekre szánt, már korábban is bemutatott W930-as modell minden esetben függőlegesen, tehát N formációban járja be az ablakot, így keskeny vízszintes ablakokra nem ideális.

Mindkét modell képes keretes és keret nélküli ablakok tisztítására is. A mozgást biztosító szilikon hernyótalpakat egybefüggő szilikon szalagra cserélték, ami állítólag segít a biztosabb tapadás elérésében. A Winbotok mikroszálas törlőkendőkkel takarítanak, amit a makacs szennyeződések biztonságos eltávolításához speciális folyadékkal kell benedvesíteni.

Az Ecovacs Winbot W930 már kapható, ajánlott fogyasztói ára 499 dollár, de 2016 első negyedévében a Winbot W850 is a boltokba kerül. Ez utóbbi ajánlott végfelhasználói ára 449 dollár lesz.

Címkék