- 2017. január 3., 21:10
Új porszívót, okosotthon hub-ot és tanulni képes mesterséges intelligenciát is hoz az LG a CES-re.

A korábbi években már megszokhattuk az LG-től, hogy a vállalat nem nagyon tud titkot tartani, és a mostani CES előtti napokban sincs ez másképpen: az információk lassan de biztosan szivárognak a vállalat háza tájáról. A koreai gyártó termékpalettáján robotok is vannak, de ezekről viszonylag kevés szó esik, mert ritkán jön új termék; most viszont érkezik több új kütyü is! Új tagja lesz például a Hom-Bot termékcsaládnak, vagyis érkezik egy új robotporszívó. Sajnos egyelőre kevés pontos információval rendelkezünk a kütyüről, azt viszont már tudjuk, hogy elektronikája igen fejlett lesz. Az LG egyébként is ráfeküdt arra, hogy az okos eszközei ne csak hozott kottából tudjanak játszani, hanem tudjanak alkalmazkodni a környezetükhöz. A Deep Learning néven futó projektről van szó, amiről korábban már írtunk: ennek lényege az, hogy az eszközökben lévő elektronika nemcsak okos, hanem tanulni is tud. Egy porszívónál ez különösen hasznos, hiszen a készülék idővel megtanulja, hogy mely akadályok alatt fér el, melyeken tud biztonságosan átkelni, melyeken akad fent, stb.

A robotporszívó mellett az LG egy kerti robottal is készül, azt azonban nem tudjuk, hogy pontosan milyen jellegű eszközről van szó. Nem valószínű, hogy fűnyíróról lenne szó (de azért ez sem kizárt), mivel az a piac nemcsak speciális, hanem telített is, ráadásul neves szereplőkkel.

A koreai gyártó az okosotthonok piacát is aktívan figyeli, bár eddig nem túl sok eszköze van a kategóriában. Dömping a CES-en sem várható, viszont egy új hub (központi vezérlő egység) érkezik. Méghozzá nem is akármilyen: a kütyü az Amazon Echo babérjaira tör majd. A Hub Robot (állítólag ez lesz a neve) ugyanúgy egy intelligens, a háztartásban lévő okos eszközök vezérlésére alkalmas hangszóró lesz, amellyel társalogni is lehet, vagyis az LG egy Alexa/Siri/Cortana-szerű mesterséges intelligenciát is fejlesztett a készülékhez.

Címkék