- 2017. január 4., 14:18
A Samsung máris megmutatta QLED tévéit, amelyeket természetesen az OLED-del hasonlított össze.

A Samsung rengetegféle terméket gyárt, de azt nem lehet elvitatni, hogy a tévéknek kiemelt szerepe van a gyártó életében, amit az is nagyon jól jelez, hogy az idei csúcsmodellek önálló eseményt kaptak. Vagy legalábbis valami hasonlót: a Q8 és a Q9 sorozat részletes specifikációját még megtartotta magának a koreai vállalat, viszont az általuk használt QLED technológiáról sok mindent megmutatott. A Q8 és Q9-e sorozat egyébként hasonló tudású lesz (4K, HDR), a két széria között az elsődleges különbség az, hogy előbbi ívelt, utóbbi pedig egyenes kialakítást kapott.

Ahogyan arra számítani lehetett, a Samsung egyszerűen a Quantum Dot technológiát használó tévéket hívja mostantól QLED tévéknek. A bemutatón a készülékeket több LCD-tévével és OLED-tévével is összehasonlították, az egyes „jeleneteket” természetesen arra kihegyezve, hogy a QLED mennyivel jobb minden riválisainál. Azt azért tegyük hozzá, hogy a demókat fenntartással kell kezelni, és nyilván a Samsung ott villogott, ahol a technológia jobb, azokat az aspektusokat viszont rejtegette, ahol inkább a vetélytársaknak teremne babér. A Quantum Dot 2015 óta része az életünknek, a Samsung a 2017-es modelleknél azonban nagyok sok újítást vezetett be, többek között más anyagot, fémet használ a kvantumpontok gyártásához. Az újítások között azért más dolgok is vannak: a tévék panelje például minden eddiginél kevésbé tükröződik.

A HDR anyagok megjelenítésekor jól jön a nagy fényerő; a kvantumpontoknak köszönhetően a tévék 1500-2000 nits legnagyobb fényerőre is képesek, de javult a színtér lefedettség is, ami a DCI-P3 spektrum 99 százalékát jelenti most már. Ráadásul a Samsung azt állítja, hogy magas fényerőnél is megmarad a színek élénksége. A Samsung állítása szerint a fekete is jobb lett, így a kontraszt összességében akár két-háromszorosa is lehet a tavalyi SUHD TV-k kontrasztjának. Az LG-hez hasonlóan a Samsung sokat dolgozott azon is, hogy a betekintési szöget javítsa, így most már egészen oldalról nézve sem fakulnak a színek és nem romlik a kontrasztarány sem annyira gyorsan.


A tévék dizájnja szintén új, de a Samsung továbbra is ragaszkodik a külső dobozos megoldáshoz (a csatlakozók nem a tévé hátoldalán, hanem egy külső boxban kaptak helyet, aminek elsősorban az az előnye, hogy sosem kell a tévé mögött kutakodnunk). A tévék nincsenek túlcifrázva, mégis gyönyörűek – a fémből készült káva pedig a minőségi érzést is megadja. Ami érdekesség, az az, hogy a külső box és a tévé között mindössze két vékony kábel húzódik: közülük a vastagabb a tápellátást biztosítja, a vékony optikai kábel pedig az adatokhoz szükséges, ez szintén a falra szerelést hivatott megkönnyíteni.

A készülékekhez 5 méteres optikai kábel jár alapból, így a csatlakozókat és a tévét akár egészen távolra is tehetjük egymáshoz képest. A falra szerelésről még annyit, hogy a Samsung egy új állványt is kifejlesztett a tévékhez, mégpedig egy olyat, amivel teljesen a falra tudjuk tapasztani a megjelenítőket.

Címkék