- 2017. január 5., 13:35
Tegnap a Sony is bemutatta, mely termékekkel képzeli el 2017-et. A fókuszba az XBR-A1E OLED-tévé került.

A Samsung alighanem kezdhet kicsit aggódni, már nemcsak az LG, hanem a Panasonic és a Sony is OLED-panelt rakott csúcsmodelljébe, így a felhasználók fejében egyre inkább az a kép alakulhat ki, hogy a legjobb képminőséghez az LCD nem elég. A Sony tegnap a CES-en mutatta be a BRAVIA termékcsaládba tartozó XBR-A1E-t, idei csúcstévéjét – fogalmazzunk úgy, hogy első modernkori OLED-tévéjét.

Ebbe a készülékbe is az LG gyártja a panelt, de természetesen az elektronika Sony, így többek között az X1 Extreme képfeldolgozó egység is saját fejlesztés, amelybe egy sor olyan újítás került, amik a 4K-s és HDR anyagok képminőségét hivatottak tovább javítani. A készülék természetesen az OLED valamennyi előnyét kihasználja; így a tavalyi panelekhez képest nagyobb fényerőt, a tökéletes feketét, az ezzel járó magas kontrasztot és a DCI-P3 színtér közel teljes lefedhetőségét is. A tévét a Sony 55, 65 és 77 colos méretben dobja majd piacra, vélhetően az év második felében. Ebből adódóan a pontos technikai részletek egy részét még homály fedi, az viszont biztos, hogy az okostévé rendszert illetően az Android TV-ben gondolkodik a Sony.

A technológiai váltás nagyon fontos lépés, az XBR-A1E-ről viszont alighanem mindezek ellenére sem azért fognak majd beszélni, mert OLED, hanem hangja miatt. A tévé vékony – persze az LG is hatalmasat villantott ezen a téren, hiszen a 2,57 mm-es W7 a világ legvékonyabb tévéje lett, a Sony viszont úgy ért el kb. 6 mm-es vastagságot, hogy ez már a hangszórókat is tartalmazza. A titok nyitja az Acoustic Surface technológiában rejlik, amely külön hangszórók alkalmazása nélkül, a kijelző rezegtetésével állítja elő a hangot. A Sony azt ígéri, hogy ezzel a megoldással olyan minőséget nyújt, ami a klasszikus tévék számára elérhetetlen – ahhoz azonban, hogy ezt ellenőrizni is tudjuk, a kiállításinál (sokkal) nyugodtabb környezet lenne szükséges.

Címkék
Ez is érdekelhet
2021. augusztus 9., 08:00
2020. november 25., 16:00
2020. szeptember 14., 08:00