- 2017. január 5., 19:00
A tajvani gyártó ontja magából a jobbnál jobb notikat, most éppen egy 14 colos, de csak 1 kg-os géppel rukkolt elő.

A masina az ASUSPro B9440 nevet kapta, és természetesen az ultrabook kategóriát erősíti. A megszokott, 13,3 colos kijelző helyett azonban az ASUS 14 colos panelt épített a gépbe, és még így is megoldotta, hogy a tömeg 1 kg körül maradjon. Ehhez mondjuk az is kellett, hogy a váz magnézium és alumínium ötvözetéből készüljön. A kijelző méretéről már ejtettünk szót, felbontásáról viszont nem: ez Full HD. Üzleti gépről lévén szó, a panel szerencsére matt, az IPS-technológia pedig emellé még széles betekintési szögeket is társít. A gépbe 7. generációs Intel Core i5/i7 processzort, akár 16 GB memóriát és 512 GB-os SSD-t is kérhetünk. A RAM integrált, így később nem cserélhető, viszont az SSD-t lehet bővíteni, ha úgy adódik. A gép különleges hardverei közé tartozik az ujjlenyomat-olvasó és a TPM chip.

Dizájnban nemcsak a magnéziumos ház miatt erős a notebook, hanem azért is, mert a 14 colos kijelző ellenére kompakt tudott maradni, nem nagyobb, mint 13,3 colos társai. Ez főleg a vékony kávának köszönhető – az ASUS gépe is kb. olyan vastag kerettel rendelkezik csak, mint a Dell XPS 13. Emellett különleges az is, hogy felhajtott állapotban a kijelző kb. 2 centiméterrel megemeli a gép hátulját, amivel a klaviatúra az asztali billentyűzetekéhez egészen hasonló élményt tud nyújtani.

Csatlakozóból nincsen túl sok: mindössze két Type-C portot és analóg hangcsatlakozókat kapunk, ami még ebben a kategóriában sem számít túl soknak. A gondot valamelyest enyhíti a mellékelt, további USB csatlakozókat és Ethernet adaptert is tartalmazó dokkoló, az viszont kényelmetlenséget okoz, hogy az utazásokhoz egy extra dobozt is magunkkal kell cipelni. Hálózatra persze ac-s WiFi-fel is lehet csatlakozni, a billentyűzetek, egerek és további kiegészítők számára pedig ott a Bluetooth is. Az üzemidő 10 óra körül várható.

Az ASUS pontos megjelenési dátummal nem szolgált, a gép induló ára viszont az USA-ban 1000 dollár körül lesz, ami elég kedvezőnek mondható.

Címkék