- 2017. január 6., 19:00
Nagy elmék, ha találkoznak: nemcsak a Sonynak jutott eszébe, hogy az OLED-panel lehetne a tévé hangszórója is.

Korábban írtunk már a Sony Bravia XBR-A1E-ről, amelynek legérdekesebb tulajdonsága az, hogy a hagyományos értelemben vett hangszórók nincsenek benne, helyette az OLED-panel rezeg, így az nemcsak a képért, hanem a hangért is felel. Nos, úgy tűnik, hogy ez az ötlet nemcsak a japán gyártó mérnökeinek jutott az eszébe, hanem az LG Display szakembereinek is; ők ugyanezt a technológiát Crystal Soundnak nevezik.

A furcsa megoldást az OLED-panel rugalmassága teszi lehetővé – azok a gyártók, akik csak LCD-ben gondolkodnak, nem fogják tudni lemásolni az ötletet, mert az LCD túl merev ahhoz, hogy membránként viselkedjék. Ahhoz, hogy a panel hangszóróként tudjon mozogni, kell természetesen egy driver is, ami rezegteti. Ez egy kompakt kis berendezés, egyetlen feladata az, hogy rezegjen. Mivel az LG (is) sztereo hangzásban gondolkodik, a driverből kettőre van szükség, ezeket a tévé két oldalán, nagyjából középen helyezik el. Készítettünk egy videót, amelyen a panel látszik működés közben: a búra alatt lévő golyók ugrándozásából látni, hogy a panel tényleg rezeg. A rezgés annyira gyors, hogy szabad szemmel nem lehet látni, így a képminőséget a Crystal Sound elvileg sehogyan sem befolyásolja.

A hangminőség meglepően jó volt, noha a technológiának nyilván megvannak a határai: a kibocsátott hang frekvenciája például túl alacsony nem lehet, és a hangerő is limitált. Ezzel együtt nem éreztük semmivel sem gyengébb minőségűnek a Crystal Soundot a tévékbe manapság épített miniatűr hangszóróknál, így ha csak annyi előny származik a dologból, már megérte. Az LG szerint a legnagyobb előny mégsem ez, hanem az, hogy a hang a kép irányából jön, nem a tévé alól vagy mellől.

Noha az LG Display elárulta nekünk, hogy mikor várható, hogy a technológia kereskedelmi forgalomba kerül, sajnos nem árulhatjuk el: csak annyit mondhatunk, hogy még legalább egy CES-t biztosan várni kell, mire a Crystal Soundból lesz valami.