- 2017. január 7., 09:30
A magyar cégek standjai közül elsőként az okosotthon rendszert fejlesztő Chameleonét látogattuk meg először.

Loxone, Apple HomeKit, Samsung SmartThings – lassan úgy érezni, hogy se szeri se száma az okosotthon rendszereknek, ám ezekben a rendszerekben közös, hogy csak akkor működnek, ha a meglévő lakásban az összes eszközt lecseréljük. Mennyivel jobb lenne, ha a sima konnektort, a sima kapcsolót, a csillárt, stb. lehetne felokosítani valamivel ugye? Nos, a Chameleon fejlesztőinek is pontosan ez járhatott a fejében, amikor megszületett az ötlet.

A Chameleon nagyon érdekes koncepciót hordoz, célja az, hogy a régi eszközöket és a modern okosotthon platformokat összehozza, egyfajta hídként szolgál közöttük. A rendszer eleme egy apró, kb. Raspberry Pi méretű számítógép, amelyet minden helyiségben ki kell még egészíteni egy hubbal, ehhez fog kapcsolódni a szobában minden olyan kütyü, amit irányítani szeretnénk. A végpontokhoz a Chameleon egyedi reléket tervezett: ezeket kell beépíteni a konnektor vagy a kapcsoló mögé, a LED-sorhoz, a mozgásérzékelőhöz, az ajtónyitás érzékelőhöz, a légkondihoz, stb. A relék előnye, hogy szinte bármilyen meglévő eszközzel lehet őket társítani, így mondjuk a konnektor felokosításakor nem vagyunk egy adott gyártó szűkös termékkínálatára (és dizájnereinek kényére-kedvére) utalva. A központi egység, a hubok és a relék közötti kapcsolat vezetékes, és dedikált kábelt igényel – ez egyen azt is jelenti, hogy a rendszert célszerű akkor telepíteni, amikor felújítjuk a lakást, hiszen a vezetékeket célszerű bevésni a falba. A moduláris felépítés miatt viszont természetesen nem gond, ha lépésről lépésre haladunk, és első körben mondjuk csak a nappalit okosítjuk fel.

A Chameleon érdekessége, hogy bár a relék és így végső soron az otthoni eszközök állapotát tudja figyelni és szabályozni is, saját kezelőfelülettel nem rendelkezik. Helyette a piacon lévő okosotthon vezérlőkhöz tud csatlakozni, többek között az Apple HomeKit, a Google Home vagy a Loxone platformját is használhatjuk a felprogramozáshoz. A rendszer bármikor rugalmasan bővíthető, és akár arra is mód van, hogy egyik platformot a másikra cseréljük: ehhez sem a meglévő eszközöket nem kell cserélni, sem a kábelekhez nem kell nyúlni, csupán a központot kell beújítani.

A Chameleon tudása összességében nagyon alap, viszont mivel sokféle okosotthon rendszerhez nyújt támogatást, a vele kiépíthető okosotthon már nagyon is rendben van. Hogy a kiépített rendszer pontosan mit tud, az nagyban függ attól, hogy milyen „agyat” használunk, de az időalapú, tevékenységalapú vezérlés, az öntanulás, a távoli menedzsment, a riasztás, stb. mind-mind megtalálható a repertoárban. A Chameleon előnye, hogy olcsó, emellett jövőálló – a komplett megoldásokhoz képest (ugyanazzal a tudással) töredék áron lehet kiépíteni a rendszert, egy átlagos lakás 3-400 ezer forintból simán felokosítható.

Címkék

Ezek is érdekelhetnek

2011. március 10., 12:00
2014. november 28., 11:00
2011. november 15., 08:00
Hozzászólások