- 2017. január 7., 11:00
Apple kütyühöz készített egy ötletes hubot a DoBox, amivel szinte minden adaptert ki lehet váltani.

A DoBox egy nagyon hasznos kis szerkezet: egy olyan dokkoló, amely számtalan csatlakozót kínál, és Mac-et, iPhone-t valamint iPadot is lehet hozzá csatlakoztatni, mégpedig WiFi segítségével. Gyártója azt ígéri, hogy aki megveszi, annak erre az egyetlen kütyüre lesz csak szüksége, a régebbi adaptereket pedig szépen el lehet felejteni. A kütyün micro-USB, USB, HDMI és Ethernet csatlakozók vannak, valamint egy analóg hangkimenet, ezeket az adaptereket tudja tehát kiváltani – és nemcsak akkor, ha MacBook csatlakozik hozzá, hanem akkora is, ha iPhone vagy iPad. A kütyünek saját tárhelye is van, amelyre 32 vagy 64 GB adatot tudunk felmásolni – ha pedig ez nem elég, akkor microSD-kártya segítségével van mód a további bővítésre. A tárhely természetesen elérhető telefonról és tableről is. Ennél is jobb, hogy a beépített Bluetooth 4.1 adapterre billentyűzetet és egeret is csatlakoztathatunk, amivel az Apple mobil kütyüit is kényelmesen kezelhetjük. Kis túlzással azt is mondhatjuk, hogy az iPhone-t is számítógéppé változtathatjuk.

Egyszerre természetesen több eszköz is tud hozzá csatlakozni, amelyek látják is egymást, viszont kísérő alkalmazásban egyelőre nincsen közvetlen adatszinkronizálási lehetőség. Az adatok szinkronizálása felhőn keresztül viszont megoldható, mégpedig a DropBox és a Google Drive integráció révén. USB-vel a telefont, a vezeték nélküli töltővel pedig az Apple Watchot is tudja tölteni a kütyü.

A legjobb az, hogy készül hozzá az SDK is – illetve bétában már működik is, amely segítségével külső gyártók is tudják a DoBox erőforrásait használni. Az SDK legkésőbb a márciusi startra elkészül – mostani állás szerint ugyanis úgy néz ki, hogy a már megrendelt darabokat márciusban sikerül kiszállítani. A DoBox ára 199 dollár, egyelőre Kickstarteren lehet megrendelni.