- 2017. január 8., 00:00
Megint egy olyan ötlet, ami nagyon egyszerű, adott esetben mégis életet menthet.
Hirdetés

Számtalan olyan felokosított kütyüt láttunk már, aminek sok értelme nincsen, a Dring Smartcane viszont nem tartozik ezek közé: ezúttal egy egészségügyi eszközről van szó, mégpedig egy mankóról. Úgy látszik hogy a franciák fogékonyak az efféle segédeszközök fejlesztésében, hiszen a korábban bemutatott Gaspard is francia, és a kategória egyik hasznos darabja lehet.

De térjünk vissza a Dring Smartcane-re, amelyet a Nov’in fejlesztett. Egészen egyszerű ötletről van szó: a mankóba gyorsulásmérő és gironszenzorok kerültek, valamint a mozgásérzékelők adatait feldolgozandó némi elektronika, az adatok telefonra történő továbbításához pedig Bluetooth adapter. A vállalat egy neves, a mankók gyártásában már tapasztalattal rendelkező céggel fogott össze, így a Dring Smartcane a használat szempontjából semmiben nem különbözik egy klasszikus segédeszköztől. A bot az érzékelős segítségével követi a saját mozgását, és elég okos ahhoz, hogy meg tudja állapítani a túlságosan is hirtelen mozgást: ebből tud következtetni arra, ha a tulajdonosa esetleg elesett vagy valamilyen más baleset érte. Baj esetén a bot használójának nem kell félnie attól, hogy egyedül marad, hiszen a bot saját GSM adapterrel rendelkezik, így az előre beállított kontaktot vagy kontaktokat magától értesíti, természetesen az aktuális pozíció megadásával.

A szenzorok adatai normál esetben a felhőbe kerülnek, ahol a Nov’in elemzi őket. Az adatok alapján a rendszer szépen megtanulja a felhasználó szokásait: mennyit szokott mozogni, milyen intenzitással, stb. és ha a normálistól eltérő viselkedést érzékel, akkor igyekszik motiválni az embert, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy a betegségében ne hagyja el magát. A Big Data a fejlesztő szerint idővel arra is képes lehet, hogy egyes betegségeket kiszűrjön vagy előre jelezzen, mivel számos olyan van közöttük, amely a mozgást jellegzetes módon befolyásolja. A tervek szerint a Dring Smartcane az év vége előtt piacra kerül majd, ára egyelőre nem ismert.

Címkék

Ezek is érdekelhetnek

2009. május 29., 08:00
2009. július 3., 08:00
2012. június 26., 12:00
2009. november 30., 08:00
Hozzászólások