- 2015. május 25., 08:00
Kína egyre jelentősebb szereplője a nemzetközi technológiai életnek is, ezért nem meglepő, hogy saját CES-t kapott.

A CES (Consumer Electronics Show) a világ egyik, ha nem a legjelentősebb szórakoztatóelektronika kiállítása, és mi tagadás, az általunk látogatott rendezvények között a kedvenc. Éppen ezért nagyon örültünk, amikor tavaly ősszel kiderült, hogy a CEA (Consumer Electronics Association, a CES szervezője) elhozza a show-t Ázsiába, egészen pontosan Kínába is: ezentúl minden évre kettő CES jut majd. Legalábbis ez a terv, de nyilván még az is kell ehhez, hogy a rendezvény sikeres legyen.

Az már a rendezvény előtt látszott, hogy a CEA mindent megtesz ennek érdekében: a tapasztalatok szerint Kína, a tömegközlekedést nem számítva, egy átlagos turista szempontjából nem éppen a legpontosabb, legprecízebb város, és a tájékozódást is több dolog nehezíti – többek között az is, hogy kevés az angol felirat, és még ennél is kevesebben beszélnek angolul. A kiállítás előestéjén viszont már kiderült, hogy a CES ASIA-val kapcsolatban minden rendben: az előzetes regisztráció alapján a badge átvétele csak pár perces procedúra volt, és a kommunikáció is rendben zajlott.

A rendezvénynek a SNIEC, vagyis a Shanghai New International Expo Center ad otthont, amelynek 16 pavilonja van. Ez nagy szám, de azért a dolog ne tévesszen meg senkit, ezek együttes területe nagyjából akkora, mint a Las Vegas Convention Center kiállítási területe; ennek tudatában kell értékelni azt, hogy a mintegy 200 jelen lévő kiállító 1,8 pavilonban is elfért. Az első évben ez nem rossz, de ahhoz, hogy a kiállítás hosszabb távon is megmaradhasson, ennél biztosan többre lesz szükség.

Habár azt gondolnánk, hogy a kiállításra szinte csak kínai gyártók jönnek el, ez nem lesz így: szép számmal akadnak amerikai és európai gyártók is. A fókuszterületek azonban mások, mint a CES-en: Las Vegasban a szórakoztatóelektronika az egyik húzóerő, a CES ASIA viszont alig büszkélkedhet olyan gyártóval, aki ebben a kategóriában jeleskedik. A nagy nevek mind hiányoznak: Panasonic, LG, Samsung, Sony, Toshiba. És nincsenek itt a nagy kínai telefongyártók, így a Huawei, a ZTE és a Xiaomi sem. Előbbi csoport valószínűleg egyelőre felméri a terepet, míg a mobilosok inkább azért maradhattak távol, mert pár hét múlva lesz az MWC Asia, inkább arra mennek. A várakozások szerint az IoT viszi majd a show-t, amiben biztosan van valami, ha nemcsak mi számítunk a dologra, hanem Gary Shapiro, a CEA első embere is.

A CES ASIA 2015-re a geeks.hu is ellátogatott – helyszíni tudósításunkat ezen a linken lehet elolvasni.

Címkék
Ez is érdekelhet
2020. június 5., 17:00
2020. május 21., 14:00
2020. február 12., 16:00