- 2016. május 11., 20:03
A ShokaBell világít, figyelmeztet, navigál és még csenget is. És ami a legjobb benne: hazai ötlet alapján készült.

Ha te is úgy gondoltad eddig, hogy egy biciklilámpából sokkal többet, mint eddig nem lehet kihozni, akkor gondold újra, mert itt a ShokaBell. Ami egy nagyon érdekes kis kütyü, hiszen rengeteg dolgot tud. Bicikliseknek készült, ennek megfelelően a kormányra lehet rögzíteni, mégpedig mágneses elven, hogy amikor nincsen rá szükség, vagy ott hagyjuk valahol a kerékpárt, akkor egyszerűen lekaphassuk.

A lámpatest alumíniumból készült, L alakú, és többféle színben is választható. Elöl és fent rácsok védik a LED-eket, hátra pedig egy joysticket szereltek; rögtön mondjuk is, hogy ez mire való. Viszont ha már a címben azt írtuk, hogy biciklilámpa, akkor a fícsörlistát kezdjük is ezzel a funkcióval; a lámpa elsősorban azt a célt szolgálja, hogy a biciklist vegyék észre, ezért szándékosan úgy alakították ki, hogy ne az úttestet világítsa meg. Egyrészt biciklizni teljes sötétségben még lámpával is veszélyes üzem, másrészt így elkerülhető, hogy a lámpa a szembejövőket elvakítsa – ez sajnos sok más terméknél valós veszély, amivel a tulajdonosok nem igazán törődnek.

A második funkció a digitális csengő, amely a joystick megnyomásával aktiválható. A „duda” nem túl hangos, viszont két eltérő frekvenciájú hang elegye, amire sokkal érzékenyebb az emberi fül; és hogy ez valóban így van, azt jelzi az is, hogy a kiállítás alapzaja ellenére simán lehetett hallani a ShokaBellt.

LED-ek nemcsak elöl, hanem fent is vannak, ezek jelzéseket és figyelmezetéseket mutatnak. Ahhoz, hogy ezt a fícsört ki tudjuk használni, már okostelefon is kell, hiszen a telefonra érkező üzenetekről, hívásokról értesülhetünk itt, valamint ha a GPS-t használjuk, akkor az útvonallal kapcsolatos információk is itt jelennek meg. Az útvonalat a kapcsolódó alkalmazással lehet összeállítani, még indulás előtt.
Végül de nem utolsó sorban lopásérzékelő funkció is van, ami akkor működik, ha a kütyüt levettük a kormányról; a rögzítéshez szükséges adapterben Bluetooth LE és mozgásérzékelők vannak, így ha a kerékpár megmozdul, akár 150-200 méteres távolságból is kaphatunk riasztást.

Tölteni természetesen microUSB csatlakozón keresztül lehet a kütyüt; vagyis akár mobil akkuról is feltölthetjük, ha váratlanul lemerül. De erre valószínűleg nem fog sor kerülni, mert töltésenként 200 órás üzemidő várható. Az ötletgazda, Falus Dániel célja az, hogy a ShokaBellt legkésőbb a nyár végén piacra tudja dobni; a KickStarter kampány pár héten belül fog elindulni ehhez.

A ShokaBell központja Budapesten van, viszont a nemzetközi terjesztést és a gyártópartnerekkel való együttműködést egy szingapúri fiók segíti.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00