- 2016. május 11., 20:21
A Livall csinált egy biciklis sisakot, amit telefonnal is össze lehet kötni.

A sisak alapvető feladata természetesen továbbra is a védelem, ennek megfelelően erős ámde könnyű anyagokból készült. Viszont ha csak ennyit tudna, akkor semmi keresnivalója sem lenne a CES ASIA-n, így természetesen a dolog ennyinél még nem áll meg. A sisak hátsó részére LED-es lámpák is kerültek, ami nemcsak azért jó, mert így viselője látszik, hanem azért is, mert akár még indexelni is lehet vele – mégpedig a kormányra erősíthető kapcsoló segítségével.

A sisak tartalmaz még Bluetooth 4.0 adaptert és néhány szenzor is került bele, amelyek segítségével egy csomó okosságot tud. A szenzorok a viselő mozgását elemzik, illetve azt is érzékelik, ha ütközés történt; utóbbi esetben ha a biciklis a balesetet követően nem mozog, akkor S.O.S. üzentet küld az előre beállított telefonszámokra, és megadja a GPS-koordinátákat is. Ezek a funkciók viszont nyilván csak akkor működnek, ha egy telefon is kapcsolódik a sisakhoz, amely az S.O.S. funkciók konfigurációjához szükséges alkalmazást is futtatja.


Az app további extrákat is nyújt, gyűjti a túrázáskor „szokásos” adatokat, fotózni és megosztani is lehet vele, valamint azokkal, akik velünk tartottak a túrára, walky-talkyzhatunk is. A Bluetooth kapcsolat természetesen arra is jó még, hogy biciklizés közben zenét hallgassuk vagy telefonáljunk, ehhez beépített hangszórók és mikrofon is kerültek a borítás alá. Amennyiben a telefon támogatja, hívásokat is kezdeményezhetünk. A sisak saját akkumulátort kapott, 2 órányi töltést követően így akár 10 órán keresztül is tud működni. M-es és L-es méretben, háromféle mintázattal lehet megvásárolni őket, hamarosan.