- 2016. május 12., 16:24
A Honor zászlóshajója is megkapta a dupla kamerát. És minden mást, ami miatt a P9-et szeretjük. Sőt, többet is.

A Huawei eredetileg azért hozta létre a Honor márkát, hogy a feljebb „tolt” Huawei telefonok mellett is tudjon jó alternatívát kínálni azoknak a felhasználóknak, akik nem akarnak egy kisebb vagyont elkölteni a telefonra. Csakhogy a Honor olyan gyorsan sikeres lett, hogy azon még a Huaweinél is meglepődtek; a lényeg az, hogy most már ezen a néven is ontja magából a készülékeket a kínai gyártó, és most (végre) beesett az első csúcsmodell is. A CES ASIA előtt egy nappal jelentették be a Honor V8-at, amit a kiállításon meg tudtunk nyomkodni kicsit.

A helyzet az, hogy a telefon jól sikerült, oly annyira, hogy a mobil elvileg a P9-nek és a P9 Plusnak is simán konkurenciát állíthatna. Csak azért nem lesz nagyon komoly versenytársa ezeknek a telefonoknak, mert mindkettőnél nagyobb, 5,7 colos kijelző került rá, ami már phablet kategória és a legtöbb felhasználónak egyszerűen sok. Viszont aki ebben a méretben keres magának mobilt, annak a Honor V8 mindenképpen megfontolandó.

Felépítését tekintve nyilván van hasonlóság a Huawei néven futó zászlóshajókhoz: a kijelzőt edzett üveg védi, a hátlap és az oldalak pedig egy egységet alkotnak (unibody kialakítás), fémből marták ki őket. Az éleket fényesre csiszolták, az oldalsó részeket néhány helyen műanyag betét szakítja meg, hogy az antennák jól kilássanak, a hátlap pedig a Honor korábbi felsőkategóriás mobiljaihoz hasonlóan ívelt. Érdekességet az oldalsó részek és a hátlap is tartogatnak: oldalt dedikált exponáló gombot találunk, hátul pedig elsősorban arra a kettős kamerarendszerre kell figyelni, amit a Huawei P9/P9 Plus mobilokban is láttunk már. Másodsorban itt van persze az ujjlenyomat olvasó is, ami szintén tudja a P9-es trükköket, és nem mellesleg sebesség alapján az iparág legjobbjának számít. Apróság, de egyeseknek fontos lehet, hogy az infra portot is sikerült beépíteni (megtartani).

A Honor eddigi telefonjai felsőkategóriásak voltak, a V8-at viszont a csúcskategóriába nevezték. Illetve nem is a V8-at, hanem a V8-akat, mivel a mobil többféle verzióban készül, és ezek nemcsak apróságokban térnek el egymástól. Lesz egy és két SIM-kártya fogadására alkalmas modell (a tárhely mindkettőnél bővíthető, de utóbbi esetben a második SIM rovására), Full HD felbontású kijelzővel, HiSilicon Kirin 950-ös rendszerchippel (4×2,3 GHz Cortex-A72 és 4×1,8 GHz Cortex-A53), Mali-T880 MP4 grafikus maggal, 4 GB RAM-mal és 32 GB-os belső tárhellyel. Az egy SIM-et fogadni képes modellből viszont lesz egy erősebb verzió is, QHD felbontású kijelzővel, Kirin 955-ös chippel és 64 GB RAM-mal.

Mindhárom változaton az Android 6.0 és az EMUI 4.1 kombó működik, így a telefonok szoftveres tudása meglepetéssel nem szolgál. A kamera viszont igen, hiszen elvileg ugyanazt a két objektíves, 12 MP-es hátsó kamerát kapjuk meg, mint ami a P9-ben és P9 Plusban is működik. Azt nem sikerült megtudni, hogy az előttük lévő lencséket a LEICA tervezete-e (valószínűleg igen, csak ez nincs ráírva), a kettős fényű LED és a lézeres távolságmérés viszont ugyanúgy megvannak. A kapcsolódási lehetőségek terén a Kirin chip a meghatározó, így az ac-s WiFi-nek és a 300 Mbps-os LTE-nek is örülhetünk, NFC viszont a két SIM-es V8-ba (megint) nem jutott. Töltéshez USB Type-C csatlakozót kapunk, a méret és a tömeg pedig az alábbiak szerint alakul: 157×77,6×7,9 mm és kb. 170 gramm.

Címkék
Ez is érdekelhet
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. november 25., 16:00
2020. október 15., 12:00
Hozzászólások