- 2009. június 4., 19:25
A Sparkle egyedi igények szerint összeállítható, NVIDIA Ionra épített HTPC-t is bemutatott.
A Sparkle egyedi igények szerint összeállítható, NVIDIA Ionra épített HTPC-t is bemutatott.

Computex 2009

Az Ion+Atom kombó az Intel saját csomagjához képest drága, és ha az Intel nem változtat a termékei árazásán, lehet, hogy netbookban soha nem is viszi sikerre. Itt a Computexen azonban több más konfigurációban is látható az Ion, például a Sparkle-féle CUTI n30-ban is, amelyet elsősorban HTPC-nek ajánl gyártója. A képen is jól látható, hogy az N30-as három részből áll. A középső az alap, ez tartalmazza az Atom N330-as procira épülő nettopot, amelynek legfontosabb részegysége az Ion, amely lehetővé teszi Full HD videók lejátszását is. A két kiegészítő alapvetően kényelmi szempontokat szolgál; a felső boxszal tévétunert, egy OLED kijelzőt és távirányíthatóságot kapunk, az alsóval pedig egy 3,5 colos merevlemez-keretet.
Mivel a gép alapvetően HTPC célokra használható, természetesen DVI és HDMI videokimenetet valamint S/PDIF hangkimenetet is került rá. Van benne továbbá WiFi, így Windows 7-tel akár DLNA képessé is tehető.

A Cuti n30 várhatóan nyár végén kerül majd forgalomba, az alapgép ára 350 dollár körül várható.

Computex 2009
Computex 2009

Egy érdekes adaptert is megnézhettünk a Sparkle-nél, az USB-VGA átalakítót, amely HDMI, DVI és D-Sub kimenetekkel egyaránt ellátható. (Alapból DVI van rajta, de a szettben DVI-HDMI és DVI-VGA átalakítót is kapunk.)

Computex 2009
Computex 2009

A sávszélesség nem rossz, DVD filmek megjelenítéséhez is elegendő, persze a HD felbontásról szó sem lehet. A Sparkle alapvetően nem is elsődleges monitorvezérlőként ajánlja termékét, hanem abban az esetben, ha nem képfrissítés-kritikus alkalmazásokhoz 2-6 monitort szeretnénk használni.

Bár már kapható, a Sparkle elhozta gyárilag tuningolt videokártyáját, a szép hosszú nevű SXX2851024D3S-VP-t is. Az NVIDIA 285GTX-re épített kártya 1024 Mbájt, 2520 Mhz-en járatott GDDR3 memóriát tartalmaz, de nemcsak a RAM, hanem a GPU és a Shader órajelek is tuningoltak. Előbbi a gyári 575 helyett 666 MHz-en jár, utóbbi pedig 1512 MHz-en. A Sparkle csúcskártyája 3 alacsony fordulatszámú ventilátort tartalmaz, így zajszintje alacsony.

Computex 2009

Címkék