- 2009. június 8., 09:00
Véget ért a Computex 2009, több, mint 100 ezer ember volt kíváncsi az újdonságokra.

Véget ért a Computex 2009, több, mint 100 ezer ember volt kíváncsi az újdonságokra.

Computex 2009

Ha szigorúan a statisztikát vesszük alapul, a Computex sikeres volt, a várakozásoknak megfelelően a látogatók száma elérte a 100 ezret, s összesen több mint 32 ezer vásárló volt kíváncsi a tajvani IT vállalatok termékeire. A megkötött üzletek értéke a TAITRA közlése szerint elérte a 100 millió dollárt, s a számláló itt nem áll meg, mert a Computex 2009 hatására kötött jövőbeli üzletek ennek sokszorosát, a TAITRA szerint kb. hétszeresét hozzák még be.
A szervezés és a kiállítást övező információáramlás azonban komoly problémákkal küszködik. A kiállítás előtt például a TAITRA 20 milliárd dolláros remélt forgalomról beszélt, csak azt felejtette el közölni, hogy ez tajvani dollárban érti. Ez már csak azért is megtévesztő volt, mert ugyanabban a dokumentumban, amelyből ez az információ származott, más helyen egyértelműen USD volt a mértékegység.

A legzavaróbb viszont az, hogy a Computex tavalyra kinőtte a TWTC-TICC, azaz a Taipei 101 mellett fekvő komplexum méretét, így a kiállítást két területen rendezték meg párhuzamosan, amelyek autópálya-szerűségen, 80-as tempóval is 25 percre voltak egymástól, fél 4 után meg akár 1 órányira is, a dugó miatt. Tavalyi tapasztalataink ugyan nincsenek, de feltehetőleg nem volt jobb a helyzet akkor sem, így csak remélni lehet, hogy jövőre kitalálnak azért valami használhatóbb megoldást, mert ez így nagyon kényelmetlen.

Szakmai szemmel nézve a kiállítás rendben volt, de mégsem teljesen azt kaptuk, amire számítottunk. Más hasonló rendezvényekhez képest arányaiban kevés volt az újdonság, kevés volt az olyan termék, amit ide még „csak” megmutatni hoztak. Ennek ellenére akadtak érdekességek, és a trendek is kirajzolódtak. Az például teljesen biztos, hogy idén minden a Windows 7 körül forog. A Microsoft új operációs rendszere új lendületet adhat az egész iparágnak, hiszen több PC, több netbook és több nettop fogyhat majd – de a Win 7 beágyazott rendszerekben és mobilokban is visszaköszön majd. Egy másik, kulcsfontosságú irány az érintőképernyő, ami szintén a Windows 7-hez köthető. Az ASUS, az Acer, az MSI, az ECS és még sokan mások is rengeteg, érintőképernyővel szerelt terméket állítottak ki. A koncepciók közül nekünk egyértelműen az ASUS-féle Seamless Experience tetszett a legjobban, kíváncsian várjuk, hogy a kitűzött fejlesztési ütemet tudja-e majd tartani a gyártó.

Jövőre ismét lesz Computex, a 2010 június 1-5 között megrendezésre kerülő vásár a harmincadik lesz a sorban – kíváncsiak várjuk, a TAITRA milyen születésnapi meglepetéssel készül majd.

Címkék
Ez is érdekelhet
2020. június 5., 17:00
2020. május 21., 14:00
2020. február 18., 12:00