- 2010. június 4., 15:27
Három az egyben terméket hozott a Computexre a WiDRIVE: egy külső HDD-t, ami több hálózati funkciót is kínál.

A DX-325 típusjelzésű merevlemeztokról van szó, amelyik 2,5 colos merevlemezek fogadására alkalmas. A belső helyet úgy alakította ki a gyártó, hogy nemcsak a normál méretű (9,5 mm magas), hanem a WD-féle 12 mm-es példányok is elférjenek benne, így pillanatnyilag 1 Tbájt az elérhető legnagyobb kapacitás. HDD nem jár persze a tokhoz, de ez nem is baj, mert így mindenki akkora meghajtót vásárolhat bele, amekkorára szüksége van.

A DX-325 háromfunkciós. Először is egy külső merevlemez, amit USB porton keresztül csatlakoztathatunk a számítógéphez. Bár a Computexen lépten-nyomon USB 3.0 szabványú termékekbe futottunk (hamarosan post is lesz erről), a WiDRIVE csak USB 2.0-s, így az írási és olvasási sebessége 30 MB/s körül alakul. A második funkció a NAS funkció, ami szolgáltatásaiban jól hangzik, de sajnos a vezetékes interfész is csak 100 Mbites, így az adatok elérése elég lassú. Kár, mert a NAS-hoz kapcsolódóan egyébként sok extrát kapunk, például torrentező alkalmazást, SAMBA fájlszervert, FTP szervert, UPnP szervert, médiacenter funkciókat (webes elérésen keresztül) illetve iTunes szervert.

A DX-325 harmadik, egyben utolsó funkciója a WiFi router funkció: ez 2,4 GHz-es n-es WiFit jelent, és az eszköz támogatja a PPPoE protokolt is, így önmagában az internetkapcsolat megosztására is alkalmas. A kapcsolódó szolgáltatások listája otthoni környezetet feltételezve jó: kapunk DHCP szervert, 128 bites WEP, WPA, WPA2 és WPA2+PSK titkosítást, VPN-támogatást, DynDNS támogatást és cserélhető antennát is.

A WiDRIVE a termékeit egyelőre csak Ázsiában és Amerikában forgalmazza, de a gyártó most tervezi az európai piacon való megjelenést, aminek az első jele az, hogy a cégnél megkezdték az EU-s minőségi tanúsítványok beszerzését.

Hozzászólások