- 2010. június 6., 10:27
A HTPC alaplapjairól ismert Zotac HTPC-t mutatott be, de ínyenceknek való alaplapokat is találtunk nála.

A minőségi mini-ITX-es HTPC alaplapjairól ismert Zotac elsősorban HTPC-ket hozott, de azért ínyenceknek való alaplapot is találtunk nála.

A Computexen a ZBOX HD-ID11 volt a középpontban. A dizájnos házba nem túl erős, de HTPC-nek pont megfelelő konfig került, Intel D510 Atom processzorral, NM10 Express chipsettel és NVIDIA grafikus vezérlővel. A DXVA gyorsításnak köszönhetően az összeállítás még a legdurvább profillal tömörített H.264 kódolású filmeket is simán viszi. A HD-ID11 egy barebone rendszer (bár processzort tartalmaz), így memóriát (DDR2-800×2 foglalat) és merevlemezt (SATA, 2,5 col) külön kell vásárolnunk bele. A tévét DVI vagy HDMI csatolón keresztül köthetjük a ZBOX-ra, alapesetben ezek a csatlakozók találhatók meg a hátoldalon, de igény esetén adapterrel D-Sub konnektort is használhatunk. A csatlakozási lehetőségek jók, van WiFi, gigabites LAN, USB, eSATA, kártyaolvasó és S/PDIF is. A gép hűtése gyakorlatilag hangtalan, de azért egy kisméretű ventilátorra szükség volt – ez nagyjából annyi hangot ad, mint egy átlagos STB vagy Blu-ray lejátszó esetében. A gépház dizájnja csavarmentes szerelhetőséget tesz lehetővé, a mellékelt rögzítőkerettel pedig arra is van mód, hogy az egész gépet a monitor hátuljára szereljük fel.

ZBOX HD-ID11

A konfig érdekessége a mellékelt távirányító, amelyik nem a szokásos formátumot követi, hanem egy miniatűr billentyűzetet mintáz. A klaviatúra F1-F8 gombokkal és QWERTY billentyűzettel a bal oldalra került, jobb oldalt pedig egy touchpadot és egy D-padot találunk. Ezzel sokkal kényelmesebb a HTPC szoftverekben például keresni a filmek között, illetve akkor is gyorsabban boldogulhatunk, ha az minden vágyunk, hogy a fotelből nézzük a YouTube videókat.

A ZBOX HD-ID11 egyébkét egy egész termékcsalád része, amelyben korábban már bejelentett konfigok is megtalálhatók, így a HD-ND21 SU4100-as processzorral és ION-nal, a HD-ND01/ND02 kétmagos Atom 230/330 processzorral és szintén ION-nal, a HD-AD01 AMD Neo X2 L325 processzorral és ATI HD3200-as grafikus vezérlővel, valamint az SD-ID10-es típus is - ez utóbbi HD videolejátszási képesség nélküli. Illetve itt van még a másik dizájnt kapott MAG termékcsalád is (ND01, NS01, ND02, NS02), amelynek tagjaiba két- és egymagos Atom 230-as vagy Atom 330-as processzor és ION kerül.

Az alaplapok közül a H55-ITX WiFi-t és az IONITX-et érdemes kiemelni. Mindkettő természetesen elsősorban HTPC-be ajánlott, ám amíg a H55-ITX-re egy erős konfig is építhető, addig az IONITX azok számára ideális, akik tökéletesen csendes gépet szeretnének.

H55-ITX

A H55-ITX Intel Core i3/i5/i7 processzorok fogadására alkalmas, Intel H55 lapkakészletre épül. Két DDR3 slot, egy PCIe ×16 slot, DVI/HDMI kimenet és két USB 3.0 port került rá, ezen kívül kapunk hat SATA portot, további USB 2.0 portokat és minden olyan kivezetést, amire egy HTPC építésénél szükségünk lehet, beleértve az optikai audio kimenetet és az n-es WiFi-t is. Az alaplap egyetlen gondja az, hogy a hűtésről külön gondoskodni kell, a Core procikat egy passzív borda biztosan nem tudja hűvösen tartani.

IONITX

Az IONITX viszont passzív hűtéses, ez a deszka Intel CULV SU2300 processzorra épül, ami fényévekkel gyorsabb az Atomoknál, mégis keveset fogyaszt és így alig melegszik. A 1080p-s videók dekódolását NVIDIA grafikus mag végzi, amit igény esetén a PCIe ×16 foglalat segítségével lecserélhetünk, de persze ide tévétuner vagy más kiegészítő is kerülhet. DD3 memóriáról (max. két modul) nekünk kell gondoskodni, és természetesen az alaplap mellé merevlemez sem jár. Az alaplap – csakúgy, mint a H55-ITX – nem saját tápegységről, hanem normál ATX-es tápról működik!

Ez is érdekelhet
2019. június 25., 10:00
2019. január 28., 10:00
2018. október 11., 08:00
Hozzászólások