- 2010. június 7., 16:40
A tabletek mellett az idei Computex a digitális könyvekről is szólt, amelyeknek külön konferenciát is rendeztek.

A tabletek mellett kissé háttérbe szorultak az e-book olvasók – ám azt éppen nem mondhatnánk, hogy nem foglalkoztak velük: még külön standot és konferenciát is kaptak az ezekkel az eszközökkel foglalkozó cégek. Mi azonban kicsit csalódtunk: a Barcelonában látottak alapján azt hittük, hogy itt már biztosan hemzsegni fognak a színes, esetleg mozgóképet is lejátszani képes modellek. Hát nem ez történt: szinte csak az E Ink különféle méretű kijelzőire épülő termékeket láthattunk, igaz, azokból viszont rengeteget. Képességeiket tekintve ezek viszont nagyrészt egyformák (a legnagyobb különbséget a beépített vezeték nélküli adapterek száma és típusa jelentette).

A Taitra saját rendezvényén elhangzottak szerint az e-book olvasók legnagyobb piaca továbbra is Észak-Amerika – itt adják el a teljes mennyiség 75%-át. Bár a tabletek megjelenése kicsit megtörte a lendületet, és az iparági szereplők is biztosak abban, hogy komoly harc lesz a két kategória között. Ugyanakkor Jerry Wang, a BenQ alelnöke véleménye szerint: „ezek a termékek valójában kiegészítik egymást. Az iPad kétségtelenül elősegíti a digitális könyvek terjedését, és segít az embereknek megszokni azt is, hogy egy elektronikus eszközt használnak olvasásra. Ez pedig javítja az e-book olvasók eladásait is, ám végül mégis a vásárló dönt majd a tabletek és e-book olvasók között.”

Természetesen mi sem tehetünk mást, mint egyetértünk Wang úrral – már csak azért is, mert hasonló véleményünk van a tartalom kapcsán: egy egyszerű olvasó önmagában csak akkor lehet sikeres, ha olyan tartalomszolgáltatás jár hozzá, ami egyszerűvé teszi a könyvvásárlást.
A kiállításon bemutatott számtalan olvasó közül nekünk az ukrán Pocket Book termékei tetszettek a legjobban, mivel a nagy választék mellett még oldalváltási sebességük is meggyőző volt. Mindenképpen jópont a cégnek, hogy nem csak a hardverre koncentrálnak, hanem a letölthető tartalom biztosítása érdekében is igyekeznek együttműködési megállapodásokat kötni (illetve állami támogatást szerezni legnagyobb, 9,7”-es készülékük tanulók számára történő értékesítéséhez).

Rajtuk kívül nem sokat hallottunk arról, hogy a gyártók milyen együttműködést terveznek a különféle könyvkiadókkal – ezen azonban nincs mit csodálkozni, hiszen a legtöbb standon olyan cégek állítottak ki, akik csak a hardvert adják, a többit rábízzák a helyi forgalmazókra.
Az itthon ismert cégek közül kint volt a Koobe és a Hanvon, de igazán nagy újdonságot nem láttunk tőlük. Új készülékeik között láthattunk érintőképernyős és vezeték nélküli adapterrel felszerelt modelleket, amivel különösebben nem is lógtak ki a többiek közül.

A kevésbé ismert gyártók termékeiből a szingapúri Gajah cég e-book olvasói voltak még érdekesek – ezek formatervét egyébként iF díjjal is jutalmazták.

Említést érdemel még a Top Joy is, aki az E Ink lassú válaszidejét és a színek hiányát úgy korrigálta, hogy inkább TFT kijelzőt használ.

Címkék
Ez is érdekelhet
2018. október 16., 18:00
2018. október 16., 11:00
2016. június 23., 14:50
2016. június 17., 11:17
Hozzászólások