- 2011. május 30., 17:20
Az egyelőre csak koncepcióként létező Padfone a táblagépek és a mobilok legjobb tulajdonságait ötvözi.

Az egyelőre csak koncepcióként létező Padfone a táblagépek és a mobilok legjobb tulajdonságait ötvözi.

Az ASUS bejelentette a Padfone nevű készülékét amely ideális esetben év vége előtt a boltokba is kerülthet. A kütyü a világon elsőként kombinálhatja a táblagépek nagyméretű kijelzőjét és a mobiltelefonok hordozhatóságát. Noha az ötlet nem teljesen új, hiszen a Motorola a CES-en bemutatott Altrixszal hasonló irányba indult el, az ASUS lehet az első gyártó a világon, amelyik tablet-mobiltelefon kombóval rukkol elő. A szett egy okostelefonból és egy felturbózott kijelzőből áll – utóbbi a dokkoló személyét testesíti meg. A mobil a kijelző hátsó rekeszbe teljesen becsúsztatható, így táblagép üzemmódban valóban olyan, mintha egy tablettel lenne dolgunk. És a legjobb az egészben az, hogy a „slate” rész valójában csak kijelzőként szolgál, minden adat és minden kommunikáció a mobillal történik, azaz nincs szükség két előfizetésre, két SIM-kártyára, és nem kell az eszközökben a kontaktlistát és az egyéb adatokat sem szinkronizálni.

A kijelző részletes specifikációja (képátló, méret, tömeg, stb.) még nem nyilvános, mert az ASUS csak az év vége előtt dobja majd piacra a Padfone-t, ám az teljesen biztos, hogy egy nagyméretű akkumulátort is tartalmaz majd, amivel ideális esetben akár a mobil akkuja is feltölthető. Emellett kerülhet rá hangszóró és néhány csatlakozó is – viszont a jelenlegi verzió szerint a „slate” önállóan egyáltalán nem lesz majd használható.

A mobil számítási kapacitása természetesen elég lesz a tablet üzemmódhoz is – ha jobban belegondolunk, akkor a táblagépek és a telefonok hardvere gyakorlatilag már most is egyezik. Furcsa módon az ASUS-nak a legnagyobb fejtörést az okozhatja, hogy milyen operációs rendszert tegyen a Padfone-ra; a táblagépes működésből adódóan a 3.1-es Android adná magát, csakhogy a Google nem engedi ezt telefonra telepíteni. Az ASUS-nak persze nyilván nem jönne jól, ha 2.×-es branchon kellene kiadnia a kütyüt, ezért biztosak vagyunk benne, hogy valamit ki fognak találni a mérnökök. A legkézenfekvőbb megoldás talán egy külső, a tablet részbe integrált ROM lehetne, ami annak az árán, hogy dokkolásnál és leválasztásnál a telefont mindig újra kell indítani, még azt is lehetővé tenné, hogy az UI-t tökéletesen a mobilos és tabletes üzemmódra szabja a tajvani gyártó.

A Padfone-t holnap remélhetőleg sikerül kézbe is venni, a tapasztalatokkal hamarosan jelentkezünk.