- 2012. június 6., 13:11
Mobilok után tévékben, set-top-boxokban és számítógépekben is megjelenhet a Qualcomm Snapdragon S4.

Mobilok után tévékben, set-top-boxokban és számítógépekben is megjelenhet a Qualcomm Snapdragon S4.

Nem túl nagy meglepetésre a Qualcomm arra készül, hogy a mobilpiac után a tévék, set-top-boxok és számítógépek piacát is meghódítsa. A szórakoztatóelektronikai iparban a gyártó azért indul jó eséllyel, mert az okostévé platformok igénylik a nagyteljesítményű univerzális rendszerchipeket, míg PC-s vonalon a Windows RT (várhatóan) jövő év eleji premierje adhat jó indokot arra, hogy a gyártó részben irányt váltson. Ugyan a Windows RT-vel és ARM processzorral szerelt gépek a hagyományos értelemeben véve nem lesznek teljes értékűek, azonban minden hétköznapi feladatra alkalmasak lesznek (internet, levelezés, multimédia), sőt, még az Office egy speciális változata is futni fog rajtuk.

A Qualcomm a Snapdragon S4-es processzorokat a jövőben négy csoportba sorolja majd be, hogy ezzel is segítse a gyártók (és a felhasználók) eligazodását a termékek között. A Snapdragon S4 Prime chipek kerülhetnek majd a tévékbe, set-top-boxokba. Ebbe a csoportba tartozik az MPQ8064, amely 1,5 GHz-es működési frekcencián ketyeg, négy processzormagot tartalmaz és Adreno 320-as GPU-t kapott. Az S4 Prime rendszerchipek esetében különösen nagy hangsúly kerül a video- és képfeldolgozó alrendszerekre. Az S4 Pro a Windows RT-t futtató táblagépekbe, PC-kbe kerülthet; szintén négymagos CPU és Adreno 320 GPU a jellemző, ám az APQ8064 vagy éppen az MSM8960T optimalizációjánál a böngészés, az alkalmazások futtatása élveznek elsőbbséget.

A csúcskategóriás mobilokban és táblagépekben S4 Plus, az olcsóbb telefonokban pedig az S4 Play köszönhet majd vissza. Előbbi csoportba többek között az MSM8960, az APQ8060A, az MSM8660A és az MSM8227 tartozik, a S4 Play processzorok listája azonban egyelőre rövid, jelenleg a kétmagos MSM8625 illetve MSM8225 tartozik ide. Ez utóbbi termékkategóra sem nevezhető gyengének: a rendszerchipek órajele akár 1,2 GHz is lehet, a grafikus gyorsítást pedig ebben a csoportban az Adreno 203 végzi.

Hozzászólások