- 2012. június 9., 18:00
Úgy tűnik, a táblagépek után most az ultrabookok felé fordult a figyelem – jórészt az Intelnek köszönhetően.

Úgy tűnik, a táblagépek után most az ultrabookok felé fordult a figyelem – nem utolsó sorban az Intelnek köszönhetően.

Visszagondolva az elmúlt öt napra, nyugodt szívvel jelenthetjük ki, hogy az idei Computex sztárja az ultrabook volt. Nem állítjuk azt, hogy a táblagépek eltűntek volna, ám az a kategória egyelőre háttérbe került a gyártóknál, alighanem az iPad legyőzhetetlensége miatt. Ezért is fordulhattak most az ultrabookok felé, ahol még bőven van lehetőség a versenyre.

A figyelem fenntartásában maximálisan érdekelt az Intel is, akinek az ultrabook piacon 100 százalékos részesedése lehet, míg a tableteknél és különösen az okostelefonoknál az ARM-ra épülő többi gyártóval kell megküzdenie. Nem véletlen talán, hogy a Computexre időzítették a második generációs ultrabook platform bemutatását is, amivel már együtt jár a Thunderbolt is, ami a kiállítás nem várt üdvöskéje lett. Az új ultrabookok mind gyorsabbak, könnyebbek és szebbek elődeiknél, legalábbis a cégek szerint, akik között ott az Acer, az ASUS, az MSI, a Lenovo, a Dell, a Samsung, a Gigabyte, as Sony és a Toshiba is.

Ahogy az Tom Kilroynak, az Intel alelnökének megnyitóján is elhangzott, az jövő az érintőképernyőké. Ennek megfelelően nemcsak maga az Intel fektet be komoly összegeket a technológiába, de sok cég mutatott be olyan ultrabookokat, amelyekbe már érintésérzékeny kijelzőt szereltek.

Mindez nyilvánvalóan a Windows 8-ra való felkészülés jegyében történt, de egyben a tablet-ultrabook hibridek megjelenésének is logikus következménye. A táblagépek helyett ugyanis ez utóbbiak azok, amikre idén a táblagyártók nagy része koncentrált.


Első helyen az ASUS-t érdemes kiemelni, akik gyakorlatilag minden lehetséges változattal előrukkoltak: volt kicsi, nagy és hatalmas táblagép, androidos és Windows 8-ra épülő (sőt, dual bootos) változatban egyaránt. Koncepciótermékként megérkezett a Taichi, aminél talán egy fokkal kevésbé extravagáns a Samsung Series 5 Convertible, míg a Series 5 és Series 7 hibrid inkább a Transformer-vonalhoz hasonlít.

Szintén a Transformerek sikerét irigyelhette meg az Acer is a W510 esetében, míg a W700 valamivel egyedibb dokkolót kapott billentyűzet nélkül.


Címkék
Hozzászólások