- 2012. június 12., 09:29
Az ultrabookok mellett, vagy inkább azok kiegészítéseként az Intel idén komoly hangsúlyt fektet a Thunderboltra.

Az ultrabookok mellett, vagy inkább azok kiegészítéseként az Intel idén komoly hangsúlyt fektet a Thunderboltra.

A gyors és univerzális csatlakozóval 10 Gbps sávszélességgel köthetünk össze gépünkkel monitorokat és más perifériákat. A leánykori nevén Light Peaknek nevezett rendszer a PCI-E és a DisplayPort kombinációjaként működik, és lehetővé teszi azt, hogy egyetlen sorba fűzzük fel minden eszközünket, amivel véget vethetünk a kábelrengetegnek.


A Thunderbolt az Apple oldalán már jó egy éve elérhető, a PC-s világba azonban csak most érkezett meg a Cactus Ridge kódnevű kontrollerrel. Ennek köszönhető az a robbanásszerű fejlődés, ami a Thunderbolt csatlakozóval ellátott eszközök számában látható. Persze a választék eddig annyira minimális volt, hogy szinte bármekkora növekedés robbanásszerűnek hathat, de mégis, az alaplapok, ultrabookok és perifériák immár nemcsak a legnagyobb gyártóknál, de a kisebb cégeknél, így kínai gyártóknál is megjelentek.

Ami azonban továbbra is gátat szabhat a papíron valóban impozáns csatlakozó elterjedésének, az a speciális kábelek magas ára. Mivel ezek a vezetékek aktív, elektronikát tartalmazó csatlakozókat használnak, kifejezetten drágák, és ugyan az Intel sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy az költségek mérséklődésére kell számítani, továbbra is nagyságrendi különbség maradhat például az USB 3.0 és a Thunderbolt között. Így hiába kényelmes például az ultrabookok esetében az új csatlakozó, a felhasználók már kevésbé lesznek boldogok, ha nekik kell megvásárolni az igen drága kiegészítőket.

A kiállítás persze nem erről szólt, hanem a Thunderbolt terjedéséről. Az új csatlakozók megjelentek már a felsőkategóriás alaplapokon például az ASUS és a Gigabyte esetében, de ott vannak a harmadik generációs ultrabookok (például az Acer S7) oldalán is. A kiegészítők száma is rohamosan nő, amit persze az Intel standján egy külön „karácsonyfa” segítségével is demonstráltak.

Címkék
Hozzászólások