- 2013. június 4., 14:50
A Nexus 7 újabb reinkarnációja a Google támogatása nélkül is olcsó lesz – de ez azért látszik is rajta.

A Nexus 7 újabb reinkarnációja a Google támogatása nélkül is olcsó lesz – de ez azért látszik is rajta.

Az ASUS a Nexus 7 második reinkarnációját is elkészítette; a Mobile World Congressen már volt alkalmunk megnézni az Intel chipsetes FonePad nevű masinát, most pedig a MeMo Pad termékcsaládba érkezett meg a tarka-barka színekben pompázó MeMo Pad HD 7. A fehér, fekete, sárga, kék és rózsaszín hátlappal is elérhető modell formája alapján szinte teljes azonosságot mutat a Nexus 7-tel, mind a forma, mind a gombok elhelyezkedése ugyanolyan a két készülék esetében. Az ASUS mérnökei most viszont jobban támaszkodtak az olcsó és nem annyira mutatós műanyagra – ami persze nem feltétlenül baj. Az viszont egyértelmű, hogy amíg a FonePad az elegánsabb irányba mozdult, a MeMo Pad HD inkább a fiatalos vonalat képviseli.

Hardvere alapján a készülék nem rossz: négymagos rendszerchip kerül bele (MT8125), kijelzője pedig 7 colos és 1280×800 pixeles IPS (bár nekünk tűnt inkább VA-nak) – vagyis mindkét paraméter alapján szintén a Nexus 7-re hajaz a masina. Csakhogy a rendszerchip másodvonalas gyártótól származik, így nagyon nem lepődtünk meg azon, hogy a rövid próba alatt a gép nem tűnt olyan fürgének, mint a Nexus 7. Az összképet javítja, hogy a Nexus 7-tel ellentétben a MeMo Pad HD 7 16/8 GB-os tárhelye memóriakártyával bővíthető. Egyébként nem ez az egyetlen opció, ha több adatot szeretnénk tárolni, mert a készülékhez az ASUS saját online tárhelyén is ad egy 16 GB-os fiókot. Az operációs rendszer, ahogyan azt az ASUS-tól megszokhattuk, elég friss, a gépen az Android 4.2.1, tehát majdnem a legfrissebb Android fut. A gépbe természetesen kamera is került: az optikák mögött elöl 5, hátul pedig 1,2 MP-es érzékelő lapul. A MeMo Pad HD302 grammos, vastagsága pedig csupán 10,8 mm – ám ez még mindig elég ahhoz, hogy az ASUS egy 15 Wh-ás, 10 órányi működést biztosító akkut építsen a borítás alá.

Az ASUS legnagyobb dobása mégis az ár lehet: a júliusi megjelenést követően a 16 GB-os verzióért 149 dollárt kell fizetni, vagyis éppen annyit, mint a Nexus 7-ért. Idehaza a MeMo Pad HD 7 ára jó eséllyel beférhet 55 ezer forint alá, annak ellenére, hogy az Amerikában hasonló árú Nexus 7-ből a 16 GB-os verzió 90 ezer forint környékén nyitott. A Nexus 7 helyett nyilván nem tűnik jó vételnek a MeMo Pad HD 7 (utóbbihoz jár tok is, de több szenzor is kimaradt belőle, nincs pl. NFC és GPS), de a kütyü ott nagy sikerre számíthat, ahol a Google nem értékesíti közvetlenül saját tabletjét. A 8 GB-os válrozat még olcsóbb lesz (129 USD), ez a verzió azonban csak a fejlődő országokban lesz elérhető.

Hozzászólások