- 2013. június 5., 17:17
Megújultak a Toshiba hordozható számítógépei, részben, de nem csak az új Intel processzorok érkezése miatt.

Megújultak a Toshiba hordozható számítógépei, részben, de nem csak és kizárólag az új Intel processzorok érkezése miatt.

A Toshiba prémium sorozata (P) 15 és 17 colos méretben lesz elérhető. A gépekben a Full HD kijelző nem alap, de opcióként elérhető, a 15 colos változat esetében pedig akár érintőképernyőt is választhatunk. A Toshiba új Intel Core i5 és i7 processzorokkal vagy AMD A10-es APU-val szállítja a gépeket, amelyekbe legfeljebb 16 GB-os memóriát és 1 TB-os HDD lehet rendelni. Bár a notebook széria prémiumkategóriás, alapesetben be kell érnünk az integrált VGA-val (ami egyébként nem feltétlenül baj). Akinek viszont mindenképpen dedikált grafikus egységre van szüksége, az kérhet 2GB-os NVIDIA GeForce 740M-et is – és a dedikált GPU még a belépő szinten is opció, igaz, már csak GeForce 710M-mel. A Toshiba a prémium kategóriánál természetesen a körítésre is nagyon odafigyelt, így a P sorozat minden modelljére HDMI 1.4-es kimenetet pakolt, a jobb hangzásról Harman Kardon hangszórók és DTS technológia gondoskodnak, az USB portokat pedig a gép kikapcsolt állapotában is lehet telefon vagy más USB-s kütyü töltésére használni.

Az S sorozatban (kép: fent) a kijelző képátlója 14, 15 vagy 17 colos lehet; a két kisebb modell esetében 1366×768 pixeles, a 17 colos változat esetében pedig 1600×900 pixeles vagy Full HD felbontással. A Toshiba a 14 és 15 colos típusokat érintőképernyős opcióval is szállítja. Természetesen processzort szintén a Haswell szériából választhatunk, a dedikált VGA pedig az S gépek esetében is megtalálható, mint opció.

Toshiba Satellite C

A belépő szinten továbbra is az L és C sorozatokat találjuk; utóbbi a szériánál a kijelző mérete 15 vagy 17 colos lehet, míg az L-ek között lesz 14 colos verzió is. A kisebb méret(ek) esetében szintén van érintőképernyő opció, a Full HD felbontás azonban ezeknél a gépeknél már nem lesz választhatóm még 17 colos képátló esetén sem. A C sorozatnál a processzorkínálatban csak szerényebb képességű chipeket találunk: Intel Pentium vagy Core i3 illetve AMD A4/A6 APU-kat választhatunk, míg az L sorozatnál a kínálatba a Core i5 illetve Core i7 típusok közül is válogathatunk. A memória mérete 8/4 GB-ig, a HDD mérete pedig 1 TB-ig terjedhet. Az L sorozat magasabb pozíciója további apróságokban is megmutatkozik: a nagyobb árcéduláért cserébe jobb akkumulátoros üzemidőt, chicletes billentyűzetet, jobb hangszórókat és két USB 3.0 portot kapunk.

Toshiba Satellite L

Végül, de nem utolsó sorban a japán vállalat ráncba szedte a játékosoknak szánt Qosmio sorozatot is, amelynek új csúcsmodellje az X75-ös lett. Ha csak a külsőt nézzük, akkor az elődhöz képest talán ez a gép változott a legkevésbé, de az is lehet, hogy csak a nagy méret miatt tűnik úgy, hogy a formák radikálisan nem változtak. A gép 17,3 colos, Full HD felbontású kijelzője mögött Core i7-es processzor (Haswell) dolgozik, a memória mérete akár 32 GB, a merevlemez mérete pedig akár 1,25 GB is lehet (ezt nem egy, hanem két HDD-vel éri el a gyártó, RAID 0 módban). A merevlemez helyett kérhetünk SSD-t is, de ebben az esetben legalább az egyik HDD-től meg kell szabadulni, így a maximális tárhely csökkenni fog. Természetesen egy játékgépnél egyetlen gyártó sem hagyatkozhat az integrált grafikára, így az X75-ös Qosmióba NVIDIA GeForce 770M videovezérlő is került, 3 GB dedikált memóriával. Említésre érdemes még a HDMI csatlakozó, amely 1.4-es szabványú, így a notebook akár UHD felbontású tévék meghajtására is alkalmas.

Az új Toshiba notebookok hazai forgalmazásával és a hazai árakkal kapcsolatban egyelőre nincsenek információink, Amerikában azonban az értékesítés már a következő hetekben megkezdődik, az S, L és C sorozat új gépei pedig, szintén heteken belül, Európában is kaphatók lesznek. A Toshiba notebookok ára az USA-ban 800 (S), 700 (P), 600 (L), 400 (C) illetve 1550 (Qosmio) dollárról indul majd.

Címkék
Hozzászólások