- 2013. június 6., 18:38
A Sony is a Computexet választotta a legújabb notebookok bejelentéséhez. A VAIO Z megfizethető árú utódot kapott.

A Sony is a Computexet választotta a legújabb notebookok bejelentéséhez. A VAIO Z megfizethető árú utódot kapott.

A Sony leleplezte legújabb hordozható számítógépeit, amelyek között a jelenlegi csúcsmodellt, a VAIO Z-t leváltó típus és hibrid, tehát táblagépként is használható masina is akad; a csúcson mostantól a VAIO Pro ultrabookokat üdvözölhetjük, szám szerint két alapgépet, amelyek 11,6 illetve 13,3 colos képátlóval rendelkeznek.

Ezt leszámítva a konfigurációk hasonlóan alakulnak, és a választható opciók terén sem találunk lényeges eltérést. Processzort például mindkét méret esetén az Intel Core i5/i7 famíliából választhatunk – és a Sony természetesen nem véletlenül időzítette a bejelentést a Computexre, hanem azért, mert ezek a processzorok már a Haswell szériából származnak. Részben a processzorok energiatakarékos működése, részben pedig a dedikált VGA elhagyása miatt az üzemidő terén a gépek nagyon odacsapnak: feltöltésenként 13-14 órás rendelkezésre állásra számíthatunk, ami kiemelkedően jónak számít. A kijelző felbontása mindkét gépnél Full HD, az adatok pedig természetesen SSD-re kerülnek. A Sony VAIO Pro sorozatú gépeibe egy sor extra is kerül, például NFC chip illetve háttérvilágítással rendelkező billentyűzet is. A VAIO Z gépek legnagyobb előnye sokak szemében az igényes kialakítás és az alacsony tömeg volt, de szerencsére az új gépek esetében sem kell panaszkodnunk: a 11,6 colos kijelzővel szerelt változat tömege 870 gramm, míg a 13,3 colos verzió 1061 grammot nyom.

A Sony június elején kezdi meg a gépek forgalmazását Amerikában – az európai startról egyelőre nincsenek adataink. Ami jó hír, az az, hogy a VAIO Pro sorozat induló ára sokkal kedvezőbb lesz, mint a VAIO Z jelenlegi ára; a most bejelentett gépek 1150 illetve 1250 dollárról indulnak, míg Z-t legkevesebb 2000 dollárért vihetünk haza. Egy kis szerencsével a hazai árak könnyen becsúszhatnak majd 500 ezer forint alá.

Címkék