- 2013. június 7., 13:34
AZ IGZO kijelzők segítségével a gyártók egyre nagyobb és nagyobb képpontsűrűséget tudnak felmutatni.

AZ IGZO kijelzők segítségével a gyártók egyre nagyobb és nagyobb képpontsűrűséget tudnak felmutatni.A Sharpról már a 2012-es IFA óta tudjuk, hogy képes nagyfelbontású kijelzőket gyártani akár nagy tételben is – merthogy nem az az igazi kunszt, amikor egy gyártó soha nem látott részletességű panelt mutat be, hanem az, amikor egy ilyen panelt sikerül sorozatgyártásra is érett állapotba hozni. A Sharp ez utóbbi mesterséget igen magas szinten űzi, a gyártó adja a panelt például az ASUS, szintén a Computexen bejelentett, UHD felbontású monitorához is.

A japán vállalat a tajpeji expó ideje alatt egy 14 colos nagyfelbontású panelt jelentett be, amely 3200×1800 pixeles részletességre képes. A Sharp, ahogy fentiekből kiderül, nemcsak bemutatta a panelt, hanem a sorozatgyártásra is kész, oly annyira, hogy a Fujitsu már be is jelentett egy olyan notebookot, amelyik a szóban forgo IGZO panelt fogja használni. A notebook (Fujitsu UH90) bemutatkozása pedig már nincs is messze: ha minden jól megy, akkor a gépet június végétől lehet majd a (japán) boltokban megvásárolni. A Sharp a 14 colos változat mellett egy 15,6 colos verziót is készített, de ezt a panelt tudtunkkal még egyetlen készülékgyártó sem alkalmazza hamarosan megjelenő termékben.

Az egyébként nagy talány, hogy a QHD+ felbontás egy 14 colos panel esetében miért jó (azon kívül persze, hogy így a noteszgépekért több pénzt lehet elkérni), ugyanis a képátló egyértelműen túl kicsi ahhoz, hogy a felbontás előnyeit úgy használjuk ki, hogy a kijelzőn több információ jelenik meg. Azért meg nem biztos, hogy megéri sokkal többet kiadni, hogy a betűk rajzolata sokkal szebb legyen…

Címkék
Hozzászólások