- 2013. június 11., 08:44
Táblagépek, új alaplapok, számítógépházak, külső akkumulátorok és még sok minden - ezt láttuk a Computexen.

Véget ért a 2013-as Computex, amely a hivatalos adatok szerint nagyobb volt az előzőeknél – a vásárlási céllal érkező céges látogatók száma például hat százalékkal nőtt, elérve a 38 300-at. A különféle fórumokon tartott 162 előadást összesen 11 340-en hallgatták meg, a teljes látogatószám pedig valószínűleg meghaladja majd a 130 ezret.

Na és hogy mit éreztünk mi mindebből? Nem sokat: a tömeg ugyanakkora volt mint eddig, és ugyan a kettes pavilon eltűnt, ettől még nem éreztük kevesebbnek a kiállítók számát. Ahogy már megszokhattuk, magán a kiállításon csak kevés igazi újdonságot láthattunk, hiszen a cégek vagy már a Computex előtt bemutatták ezeket (Acer), vagy annyi információt szivárogtattak ki (ASUS), hogy szinte mindent tudni lehetett róluk. A nagy cégek közül az ASUS-nál volt a legnagyobb termékdömping, a sok bemutatott készülék közül pedig nekünk a Transformer Book Trio tetszett a legjobban: a windows-os asztali gépként, notebookként és androidos tabletként egyaránt használható készülék kifejezetten ígéretesnek tűnik. Új volt még a Memo Pad FHD 10 is, és impozánsnak találtuk a 4K felbontású 31 colos monitort is.

A játékosok számára a Maximus VI Impact lehet különleges, hiszen végre egy könnyebben hordozható mini-ITX házba is összedobhatnak igen erős hardvert – a hűtésről majd gondoskodik valamelyik kompaktabb vízhűtő rendszer! Az alaplapok esetében amúgy is a Haswellről és a hozzá tartozó lapkakészletről szóltak most a dolgok, a gyártók menetrendszerűen be is mutatták a minden árszegmenset lefedő modelljeiket, a kiegészítőket (hűtőket, házakat, tápegységeket) gyártók pedig gyorsan elkészítették a Haswell ready/Haswell compatible matricákat.

Bár az elmúlt hónapokban sokat temették az asztali gépeket, a kiállításon látottak alátámasztották az ASUS vezetőjének, Jonney Shih-nek a RoG sajtótájékoztatón tett kijelentését, miszerint az desktop kategóriát a játékosok és az igényes felhasználók bizony életben fogják tartani – így a felsőkategóriás hűtők, házak és 700 wattos vagy még nagyobb tápegységek területén nem csökkent a kínálat.


A „kütyük” frontján továbbra is folytatódott a táblagép-dömping, az ASUS és az Acer mellett az Intel sajtótájékoztatóján hallhattunk a Samsungról is, akinek új 10 colos Galaxy Tabja már a Clover Trail+ SoC-ra épül. Az Acernél megnézhettük a világ első 8 colos, Windows 8-as táblagépét, a W3-at, aminek érdekessége az előre telepített teljes értékű Office és az opcionális billentyűzetes tok. A kisebb távol-keleti gyártóknál még mindig rengeteg klóngépet láthattunk, de már gyakran ezekben is négymagos processzorok és „retina display” kijelzők vannak – reméljük a nyár végére nálunk is megjelennek majd. Érdekes, hogy nemcsak az ismeretlen nevű kínai cégek, de például az MSI is belevágott az iPad mini másolásába.

A külső kiegészítők közül idén szinte teljesen eltűntek a Thunderbolt csatlakozót használó példányok, ami jól mutatja, hogy az USB 3.0 és az előbbi harcában egyelőre melyik áll jobban. Ezek után könnyen lehet, hogy a most bejelentett Thunderbolt 2.0 már csak a 4K támogatása miatt tud felszínen maradni, azaz inkább lesz egy drága DisplayPort-változat, mint egy mindent kiváltó adatátviteli interfész. Kifejezetten sok volt a táblagépekhez és okostelefonokhoz készített hangszóró, amelyek egyre gyakrabban Bluetooth 4.0-át és NFC-t is használnak, és nagy volt a dömping a különféle mobileszközök üzemidejét kitoló külső akkumulátorokból is.


Kevesebb okosórát láttunk viszont annál, amire számítottunk – mi úgy tippeltünk, hogy a kisebb cégek gyorsan lecsapnak majd erre a piacra, mielőtt az Apple, a Samsung és a Google is megjelenne rajta.