- 2014. június 3., 15:29
Az ultrabookok kategóriája után az Intelnél most a tebletként is használható notebookok kerültek fókuszba.

Az ultrabookok kategóriája után az Intelnél most a tebletként is használható notebookok kerültek fókuszba.

Az Intel hamarosan 14 nm-es csíkszélességre áll át a processzorok gyártásánál, így újabb ugrásra számíthatunk a teljesítmény és/vagy a fogyasztáscsökkentés terén. És nagyon úgy tűnik, hogy az Intelnek ezúttal most az utóbbi szempont az érdekesebb, a vállalat ugyanis azzal (is) haknizik a Computexen, hogy az ötödik generációs Core, vagyis a Core M processzorokkal az eddiginél is vékonyabb készülékeket lehet majd építeni. Ezt bizonyítandó, a standon egy mindössze 7,2 mm vékony, de teljes értékű PC-t tartalmazó prototípust is meg lehetett nézni. Felmerülhet persze a kérdés, hogy mi értelme van a vékonyításnak: az Intel azért törekszik erre, mert szilárd meggyőződése, hogy a 2-in-1 gépeknek, vagyis a tabletként és notebookként is funkcionáló kütyüknek csak akkor van esélye a piacon, ha a jelenleginél vékonyabb és könnyebb házba sikerül őket belegyömöszölni. A 7,2 mm-es vastagság egyébként csak a tablet részre vonatkozik, tehát „összecsukott” állapotban ehhez rájön még a billentyűzet is, de nen nehéz belátni, hogy annyira nem lesz nehéz beleférni akár az ultrabookok specifikációjába, használható billentyűzettel sem.

A processzor (és a gép) különlegessége egyébként az, hogy bár nyers erő tekintetében nem egy belépő szintű eszközről van szó, nincs szükség aktív hűtésre – legnagyobb részben ennek, valamint a kisebb chipméretnek köszönhető, hogy sikerült a vastagságon ennyit faragni. Bár az Intel maga gyártotta a kiállított tabletet, ez nem kerül majd forgalomba, az Intel csak megmutatta partnereinek, mit is lehet kezdeni az új chipekkel.

Végül néhány számadat: a Core M processzor teljesítményben 20-40 százalékos többletet, fogyasztásban viszont 45 százalékos megtakarítást ígér, a hőtermelés pedig akár 60 százalékkal is alacsonyabb lehet.

Címkék
Hozzászólások