- 2014. június 4., 12:06
A DS415play akár 20 TB-nyi tárhelyet is képes kezelni, így ideális a gigantikus filmgyűjtemények tárolására is.

A DS415play akár 20 TB-nyi tárhelyet is képes kezelni, így ideális a gigantikus filmgyűjtemények tárolására is.

Bár a NAS hivatalosan az otthoni-SOHO kategóriában fog szerepelni a vállalat termékpalettáján, a hátlapján lévő 1080p-s HDMI kimenet azért árulkodik róla, hogy igazán az otthoni felhasználók vannak a célkeresztjében. A NAS természetesen nemcsak a natív Full HD felbontású filmeket tudja ekkora részletességgel továbbítani a tévé felé, hanem az alacsonyabb felbontású mozikat is fel tudja skálázni; ezért valamint a széles formátumtámogatás miatt igazából minden adott ahhoz, hogy a DS415play az otthoni szórakoztatóközpont szerepét magára vállalja.

A NAS összesen négy 3,5 colos HDD fogadására képes, és akár 20 TB-nyi tárhelyet is képes kezelni. Természetesen nemcsak a multimédiás fájlok kezelésében jeleskedik, hanem klasszikus NAS szerepben is megállja a helyét (többféle RAID módot is támogat például, és gyors adatátviteli sebességet biztosít), amiről a Synology saját fejlesztésű DSM platformja valamint az 1,6 GHz-es, kétmagos rendszerchip is gondoskodik. Amellett, hogy maga a NAS is képes a filmeket lejátszani, természetesen arra is van mód, hogy a hálózaton található más készülékeket lássa el „anyaggal”, ehhez pedig a DLNA szabvány jelent segítséget.

A DS415play nem az első médialejátszós terméke a Synologynak, a feltehetően nem olcsó NAS a termékpalettán már most is megtalálható DS215play mellé fog csatlakozni.

A vállalat a DS414slim jelzésű modellt néhány nappal a Computex előtt leplezte le, ez a gyártó legújabb, 2,5 colos merevlemezekhez használható hálózati adattárolója. Kis mérete ellenére a teljesítménnyel semmi gond nincsen, a NAS olvasásnál akár 110 MB/s-os, írásnál pedig 56 MB/s-os tempót is el tud érni. A széles körű funkcionalitásról (többféle RAID mód, IP-kamerák kezelése, távoli elérés stb.) ezúttal is a Synology saját fejlesztésű szoftvere, a Disk Station Manager gondoskodik. A NAS-ban kétmagos processzor és 512 MB memória található, a tárhely további bővítéséhez pedig két USB 3.0 portot kapunk. A NAS teljes felszereltséggel (azaz 4 HDD-vel) sem fogyaszt többet 15 wattnál, és további érdekessége, hogy hibatűrő RAID konfiguráció használatakor a meghibásodott egységet működés közben is lehet benne cserélni.