- 2014. június 4., 18:13
A QNAP új, TS-x51 szériája már a kisvállalkozások és otthoni felhasználók számára is elérhetővé teszi a virtualizác

A QNAP új, TS-x51 szériája már a kisvállalkozások és otthoni felhasználók számára is elérhetővé teszi a virtualizációt.

Az új NAS-okban a korábbi széria Atom processzorait kétmagos Celeronokra cserélték le, az így megnövekedett számítási kapacitással és az új QTS 4.1 operációs rendszerrel pedig egész sor, korábban nagyvállalati funkció vált elérhetővé. Ezek közé tartozik például egy olyan, felhő alapú platform kiépítésének lehetősége, amelyen Linuxot vagy Windowst is futtathatunk, vagyis lényegében virtualizációs technológiát kapunk otthoni, kisvállalati környezetben is.

Ehhez a Virtualization Station csomagot kell csak telepítenünk, és máris több virtuális szervert indíthatunk a helyi igények kiszolgálására. A Virtualization Station kompatibilis a VMWare-rel és a Bitnamival is, így ezekből a rendszerekből még importálhatjuk is már működő gépeinket. A Celeron processzor nyilván nem a teljesítmény bajnoka, így arra ne számítsunk, hogy a virtuális gépek szárnyalni fognak, de otthoni környezetben ez talán nem is feltétlenül elvárás.

Az új NAS-ok másik érdekessége, hogy médiafájlok online és offline átkódolására is képesek; az offline kódolás elsősorban akkor jön jól, ha a filmjeinket Full HD-ben tároljuk, de időnként a táblagépen is megnéznénk egy-egy darabot, akár az otthonunktól távol is. Ráadásul a NAS-on HDMI kimenet is van, és a szoftvercsomag az XBMC-t is tartalmazza, így a NAS-ok a médialejátszó kiváltására is alkalmasak.

Ami még érdekes lehet, az az, hogy a processzornál történt minőségi változás ellenére a NAS-ok ára nem változik (változott).

Ez is érdekelhet
2023. október 2., 17:00