- 2014. június 5., 16:15
A Martian is beszállt az okosórák piacára, nem is akármilyen, hanem elegáns modellekkel.

A Martian is beszállt az okosórák piacára, nem is akármilyen, hanem elegáns modellekkel.

A Martian az eddigi gyakorlattól teljesen eltérő oldalról közelítette meg az okosórák piacát, nem akarta ugyanis az egész kütyüt digitalizálni. Sőt, valójában az óra felépítéséhez csak a legminimálisabb mértékben nyúltak hozzá a mérnökök, ugyanis csak annyit tettek, hogy a meglévő analóg óra számlapja alá egy kicsi, 96×16 pixeles, monokróm OLED kijelzőt ültettek be. Az óra ennek megfelelően továbbra is óraként szolgál elsődlegesen, és a dizájnnak hála semmiben sem különbözik egy valóban elegáns órától, még a működési elve is analóg. A szíj cserélhető rajta; alapesetben választhatunk az igényes bőr valamint a sportoláshoz ideálisabb szilikon pántok közül.

Persze a számlap alatt azért történtek változások, a kijelző mellé némi elektronika, gyorsulásmérő és a kommunikációhoz Bluetooth adapter is került, ám az okos funkciók teljes mértékben függetlenek az órától, még az akkumulátoruk sem közös. Az órát elem látja el energiával akár két éven keresztül is, míg az okos részhez kapcsolódó akkumulátor 5-7 napig bírja. Az akkut microUSB porton keresztül lehet feltölteni. Az okosórákra jellemző működési elv a Martian óráira is érvényes, vagyis a használatához szükség van okostelefonos kapcsolatra is.

A Passport nevű termék többféle számlappal és formában készül, ezeknél a modelleknél a mutatók sosem lógnak a kijelző fölé, mert az analóg és digitális részek teljesen külön lettek választva. Az óra képes megmutatni a bejövő üzeneteket, fogadhatjuk a hívásokat, ellenőrizhetjük a naptárunkat és, a közösségi oldalakat és a Gmail üzeneteket is – viszont mivel a kijelzőre nagyon kevés információ fér ki egyszerre, azért a hosszabb szövegek olvasása nem egy leányálom. Nem véletlen, hogy a kütyü csak az első 40 karaktert mutatja meg. Ötletes dolog viszont, hogy a beépített vibra motor nemcsak egy, hanem többféleképpen is tud rezegni, így az óra konfigurálható úgy, hogy az értesítésből már kiderüljön az is, hogy SMS-t vagy éppen e-mailt kaptunk-e. Az óra tartalmaz még egy zajszűrős mikrofont is, amivel hangutasításokat adhatunk a telefonon futó alkalmazásnak, így további funkciókat érhetünk el, például indíthatunk hívást, küldhetünk SMS-t, vezérelhetjük a zenelejátszót, kereshetünk a neten, fényképezhetünk, stb. Sőt, mivel hangszórója is van a Martian Passportnak, akár a hívásokat is lebonyolíthatjuk segítségével. A kapcsolódó, telefonra letölthető app iPhone-nal és Androiddal egyaránt kompatibilis.

Az óra sportosabb (és olcsóbb) változata a Martian Notifier, amely műanyag pánttal és mikrofon nélkül készül, az egyéb paramétereit tekintve viszont azonos nagytestvérével.

Mindkét termék forgalomban van már pár hete: a Passport 300, a Notifier pedig 130 dollárért vásárolható meg Amerikában.

Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05