- 2014. június 5., 16:42
Újabb gyártó, újabb megközelítés: egy érdekes, és egyáltalán nem rossz okoskarkötőt láttunk.

Újabb gyártó, újabb megközelítés: egy érdekes, és egyáltalán nem rossz okoskarkötőt láttunk.

A testmozgáshoz és/vagy alváshoz ajánlott karkötők többségére kijelző nem kerül, vagy ha igen, akkor az meglátszik az üzemidőn is. Az Oaxis viszont megmutatta, hogy van kompromisszum. A vállalat ugyanis elkészített egy olyan okoskarkötőt, amely a szó hagyományos értelmében vett kijelző nélkül is meg tudja mutatni az időt, miközben feltöltésenként akár 7 napig is üzemelhet. Az idő megmutatása persze nem sok, ráadásul ezt sem annyira egyszerű leolvasni (nem is bonyolult, de kis tanulást igényel), de éppen elég ahhoz, hogy ha rajtunk van a karkötő, akkor ne kelljen még azzal is foglalkozni, hogy hova, melyik kezünkre fér még fel az óra úgy, hogy az kényelmes is legyen.

A készülék elsőre egy teljesen átlagos okoskarkötőnek néz ki, műanyag pánt tartja a vékony kütyüt, amelynek egyedül a felső része nem megszokott, de az is csak érdekes mintája (barázdáltsága) miatt. Ami elsőre nem látszik, az az, hogy a mélyedésekben apró, fehér fényű LED-ek lapulnak, az óra ezzel jelzi ki az időt, egy könnyen megtanulható minta alapján – az órát rendesen, a percet viszont csak 5 perces bontásban kapjuk meg.

A karkötő maga a szokásos funkciókkal rendelkezik: csupán néhány szenzort tartalmaz, amelyeket a telefon fordít le számunkra is értelmezhető adatokra. Vagyis arra, hogy hány lépést tettünk meg, mennyit haladtunk, és ezalatt mennyi kalóriát égettünk el. Hogy legyen egy kis motiváció, beállíthatunk célokat is. Emellett a telefonos alkalmazás tudja figyelni és elemezni az alvási szokásainkat is.


A készüléket az Oaxis augusztusig szeretné piacra dobni, ára 80 dollár körül várható – ami elsőre nem is nem tűnik soknak. Annyi csapda viszont van a dologban, hogy első körben csak iPhone-nal lesz kompatibilis a karkötő, az Androidos app csak későbbre várható.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00