- 2015. június 2., 13:43
Eljutottunk oda, hogy már a táblagépek népes mezőnyéből sem olyan egyszerű kitűnni. De azért ki lehet.

Az ASUS a Computexen több új táblagépet is bemutatott, amelyek a friss ZenPad sorozatba érkeznek. A tajvani gyártó a MeMO Pad termékcsalád leváltásán munkálkodik, és már most az elején gondoskodott arról, hogy az új termékekkel kapcsolatban legyen elég beszédtéma. A ZenPad S 8.0 Intel platformra épül, ami a tajvani vállalat korábbi készülékeit ismerve nem túl nagy meglepetés, az ASUS akkor is kitartott az Intel mellett, amikor – legalábbis a tabletek és telefonok esetében – mindenki más inkább az ARM mellett tette le a voksát.

A ZenPad S 8.0-ban Atom processzor munkálkodik, egészen pontosan egy Z3580-as, amely négy darab 2,33 GHz-es, 64 bites magot tartalmaz, és integráltan a GPU-t is (ami szintén Intel). A tablet 4 GB RAM-mal rendelkezik, így akkor sem jön majd zavarba, ha egyszerre sok appot indítunk el. A belső memóra mérete 16, 32 vagy 64 GB lehet. Ami igazán érdekessé teszi a készüléket, az a kijelző, amely 8 colos mérete ellenére 2048×1536 pixeles. Ez két dolgot is jelent: egyrészt nagyon éles a képe (azt nem mondjuk, hogy hihetetlenül éles, hiszen 2048 pixeles kijelző már 5,1 colos okostelefonban is van), másrészt 4:3-as a képaránya.

Ez utóbbit tudtuk volna mellőzni, a QVGA panel után viszont rossz volt csak egy sima HD-s tabletre ránézni. A kijelző egyébként IPS-technológiával készült, így betekintési szögei is jók, színei pedig szépek. Az ASUS DTS minősítésű hangszórókat szerelt a tabletbe, amelyek valószínűleg tényleg jobban szólnak az átlagosnál, de az is biztos, hogy jól azért nem szólnak. A bevitelen viszont sokat lehet javítani, a ZenPad S 8.0-hoz lehet ugyanis nyomásérzékeny (1024 szint) stylust is vásárolni. Ez elviekben azt jelenti, hogy a ZenPad S 8.0 egy ligába kerülhet a Galaxy Note tabletekkel is, de ahhoz, hogy ez valóban megtörténjen, az ASUS-nak sürgősen el kell kezdenie a tollas bevitelre optimalizált szoftvereken dolgozni, mert elsősorban a programok azok, amelyek Note-tá teszik a Samsung termékeit.

Érdekesség még a Type-C USB csatlakozó, amely nemcsak azt jelenti, hogy USB 3-as sebességre számíthatunk, hanem azt is, hogy ezentúl nem kell arra figyelni, hogy a tablethez milyen irányban csatlakoztatjuk a kábelt.

További mókás kiegészítő a levehető hátlap, amely értékes alkatrészt nem takar, csupán arra jó, hogy a tabletet mindenki egy picit a saját igényeihez tudja alakítani.

A várható megjelenés dátuma és a ZenPad S 8.0 ára sajnos még nem ismert.

Címkék
Hozzászólások