- 2015. június 2., 17:43
A Computexet idén az ASUS viszi a hátán; a sok bejelentés között a gyártó új okosórája is megtalálható.

A ZenWatch 2 névre keresztelt okosóra, elődjéhez hasonlóan, az Android Wear platformra épül, így szoftveresen nem fog tudni kiemelkedni a versenytársak mellől – a Google ugyanis egyetlen egy gyártónak sem engedi, hogy belenyúljon a szoftverbe. Sem az UI nem változtatható, sem az, hogy az óra milyen kártyákat és szoftvereket tartalmaz. Az ASUS ennek ellenére természetesen nem szeretne lemaradni a vonatról, így gőzerővel fejleszt.

A ZenWatch 2 kétféle méretben készül, az egyik verzió 22, a másik 18 mm-es szíjjal – és ami talán ennél is fontosabb, 49×41 illetve 45×37 mm-es számlappal. Az ASUS nem követte az LG-t és a Samsungot (valamint a Motorolát, Huaweit), és egyelőre maradt a négyzetes alakú számlapnál – meglátjuk, hogy ez a dolog bejön-e. A pántok semmi extra hardvert nem tartalmaznak, így igény esetén szabadon cserélhetők, de véleményünk szerint az ASUS odatette magát, a kipróbált modellen lévő bőrszíj például egészen pofása sikerült, nem látjuk okát annak, hogy miért kellene másikra cserélni. Kivéve persze, ha valakinek a színek nem jönnek be. Az ASUS a ZenWatch 2-t éppen ezért ezüst, grafitszürke és arany színben is piacra fogja dobni, a szíjak között pedig lesz többféle színű műanyag, bőr és fém verzió is. A pénz nem számít kategóriában pedig a Swarowski kristályokkal díszített modell (szíj) indul.

A formavilág az elődhöz képes nem sokban változott, a legfontosabb eltérés az előző generációhoz képest az, hogy megjelent oldalt egy gomb, amivel az Android sztenderd funkcióit lehet elérni, így például fel lehet kelteni az órát az alvó állapotból, és a képernyők között is lehet vele lépkedni. A Computexen megszokhattuk már, hogy rengeteg olyan termék bemutatkozik, amely még nem végleges, és ez igaz a két új ZenWatch 2-re is; ennek megfelelően az ASUS a specifikációt nem közölte, sőt, igazából az órát csak üvegbúra alatt mutogatta, külön kellett kérni egy olyan példányt, amelyet közelebbről is megnézhettünk. Az óra hardveréről egyelőre csak néhány információ látott napvilágot, például az, hogy a kijelzője OLED, valamint az, hogy a benne lévő rendszerchipet a Qualcomm gyártja. A pontos modellt egyelőre nem tudjuk, de nem lennénk meglepve, ha alsókategóriás áramkör lenne a burkolat mögött, abból is olyan, amely a névleges órajelnél alacsonyabb frekvencián üzemelne, hogy az akkut minél jobban kímélje. Túl hosszú üzemidőre viszont ezzel együtt sem számítunk, minden bizonnyal két-három naponta ezt az órát is a töltőre kell majd dugni. Ezt kivédendő, a nagyobb modellhez lesz egy extra hátlap is, amely lényegében egy külső akku – vagyis a hosszabb üzemidőért cserébe egy kicsit vastagabb készülékházat kell elviselnünk.

A további változtatások sem túl nagyok, viszont a kényelmet mindenképpen növelik: a töltő microUSB csatlakozója például ugyanúgy nem része az órának (nem lett volna hely hozzá), de most már nem kell a bölcsővel szenvedni, hanem mágnessel lehet csatlakoztatni a kábelt, ami minden szempontból jobbnak tűnik. Emellett megújult az ASUS fitnesz alkalmazása és a Remote Camera program is, a víz- és porállóság pedig már nem az IP57-es, hanem IP67-es szabvány szerint érvényes, ami azt jelenti, hogy az óra 1 méteres mélységben akár 30 percig is kibírja.


Az óra megjelenésével kapcsolatban egyelőre csak annyit tudni, hogy az év vége felé várható – a standon azt az információt kaptuk, hogy az IFA környékén lehet majd számítani további információkra, ami valószínűleg nem azt jelenti, hogy a ZenWatch 2 szeptembertől kapható lesz, hanem azt, hogy szeptemberben fog kiderülni, hogy mikortól lehet majd megvásárolni. A mi erős tippünk az, hogy az ASUS a karácsonyi szezonra fogja időzíteni a bevezetést, ami talán nem a legjobb időszak, tekintettel arra, hogy addigra az Apple Watchnak újabb verziója érkezhet, amely akár minden versenytárs elől elszívhatja a piacot.

Címkék
Hozzászólások