- 2015. június 2., 18:57
Gyorsabb lesz a mostani megoldásoknál, viszont legalább kompatibilis is az USB 3.1-gyel.

Egyelőre megbukni látszik az Intel azon terve, hogy az USB helyett a Thunderbolt legyen a hétköznapi csatlakozó a kütyükön, de a vállalat a Thunderbolt 3-mal talán tesz egy megfelelő lépést annak érdekében, hogy a váltásnak a jövőben legalább némi esélye legyen. Az Intel a Computexen leplezte le ugyanis a specifikáció legújabb, 3-as verzióját, amely a Thunderbolt 2-hez, az USB 3.1-hez és a DisplayPorthoz képest kétszeres sebességet kínál: 20 Gbps-ot, irányonként. Mivel otthoni körülmények között egyelőre még a 10 Gbps sem igazán használható ki, biztos, hogy első körben csak a profik számára lehet érdekes az interfész (például négy darab UHD kijelző párhuzamos meghajtására, 30 fps-sel).

Amelynek további érdekessége, hogy az USB 3.1-ben lévő Type-C csatlakozóval azonos foglalatot használ majd, így akár az USB-s eszközök kezelésére is lehet majd használni. Ez kulcsfontosságú lehet az Intel nagyratörő tervei megvalósításához, ugyanis idővel, ha a kontroller chipek ára mérséklődik, a gyártóknak nem fog kelleni USB 3.1 és Thunderbolt 3 vezérlőt is beépíteni termékeikbe, elég lesz csak ez utóbbit használni.

Az Intel ezúttal nem szeretné sokáig húzni a dolgot, a specifikáció véglegesítése után a chipek gyártása is hamarosan indulhat, és az első Thunderbolt 3 interfésszel szerelt termékek még ebben az évben megjelenhetnek.

Címkék
Hozzászólások