- 2015. június 3., 10:33
A tajvani gyártó első 4K-s monitora tavaly a Computexen jelent meg, azóta több modell érkezett. De ilyen még nem.

A ProArt PA329Q nem túl meglepő módon a PA328Q egyenes ági leszármazottja, amelynek legnagyobb újítása az, hogy immáron a teljes Adobe RGB színteret képes lefedni (a korábbi modell „csak” az sRGB-re volt jó). És ezzel párhuzamosan a menüjében megjelentek a REC.2020 és DCI-P3 színkezelési módok is. Az ASUS emellett a belső jelfeldolgozást is módosította kicsit, ami 12 helyett immáron 16 bites; ez elméletben szebb (egyenletesebb) színátmenetek megjelenítését teszi lehetővé, de meg lennénk lepve, ha a módosítás hatását a gyakorlatban is egyértelműen lehetne látni. A színtér növeléséhez az ASUS természetesen nem magán az LCD-panelen módosított, az IPS-panel jó eséllyel ugyanaz a modell, mint ami az előző verzióban is szolgálatot teljesített – a színtér növelésénél a trükk mindig a háttérvilágítás módosításában rejlik. Továbbra is fehér LED-ek adják a fényt a monitorban, ám azok fénye közelebb esik a „természetes” fehérhez, és ez nyitja meg az utat a pirosabb piros, a kékebb kék és a zöldebb zöld színek előtt.

A monitor további jellemzői nem változtak, így a forrás eszközöket továbbra is a HDMI portok valamelyikére (1× HDMI 2.0, 2× HDMI 1.4a) vagy a két DisplayPort (DP 1.2 és miniDP 1.2) köthetjük, és van beépített hangszóró valamint 4 portos USB 3.0 elosztó is. A kijelző állványa emellett minden irányban állítható: a monitor dönthető, elforgatható, pivot helyzetbe állítható, és még a magassága is változtatható.

Az elődhöz hasonlóan az ASUS a PA329Q monitorokat is bekalibrálja csomagolás előtt. Szintén az elődhöz hasonlóan, a Computexes bejelentés csak a termékre magára vonatkozott, arra nem, hogy mikor és mennyiért lehet majd megvásárolni az eszközt.

Címkék