- 2015. június 5., 19:40
A tajvani gyártót eddig mindenki a NAS-okkal azonosította, a jövőben lehet, hogy ez másképpen lesz.

A Synology standján voltak ugyan új NAS-ok, de ezekről nem adunk most hírt, mivel például a hibatűrő, akár 180 meghajtó és akár 120 PB (petabájt) adat kezelésére alkalmas, szekrény méretű fájlszerverek iránt valószínűleg az otthoni felhasználók körében elég alacsony lenne az érdeklődés. A standon azonban volt egy nagyon érdekes termék, mégpedig egy router, az RT1900ac is. Amely meglepetés persze aligha volt, hiszen a gyártó a CeBIT-en jelentette be magát az eszközt, amelyről már akkor tudni lehetett, hogy ac-s WiFi-t használ, megjelenése pedig valamikor az év vége felé várható.

A Computexen most néhány újabb információ is napvilágot látott a routerrel kapcsolatban. A készülékkel elérhető legnagyobb sebesség 1900 Mbps, 2,4 és 5 GHz-es tartományban egyaránt működik, és tartalmaz egy USB 3.0 portot valamint egy kártyaolvasót is. Ha előbbihez HDD-t csatlakoztatunk, vagy utóbbiba memóriakártyát helyezünk, akkor máris egy NAS lesz a 4 portos routerből, amelyen a gyártó NAS-airól ismerős DSM szoftverrel konfigurálhatunk – csak éppen a programot SRM-nek hívják (Synology Router Management után szabadon), mivel kibővült néhány, a router létből adódó extra opcióval.

Az SRM legnagyobb előnye az, hogy az otthoni felhasználók számára sokkal áttekinthetőbbé teszi a router kezelőfelületét – a Synology valami olyasmit akart csinálni, mint a Fritz!Box, de a dolog sokkal jobban sikerült, mert nemcsak a funkciók, hanem azok elérése, kezelése is megváltozott, egyszerűbb lett.

A router megjelenési időpontja még mindig képlékeny, az viszont már kiderült, hogy ára 150 és 200 dollár között várható, vagyis odahaza 60 ezer forint körüli árral számolhatunk.

Ez is érdekelhet
2023. október 2., 17:00