- 2015. június 5., 19:40
A tajvani gyártót eddig mindenki a NAS-okkal azonosította, a jövőben lehet, hogy ez másképpen lesz.

A Synology standján voltak ugyan új NAS-ok, de ezekről nem adunk most hírt, mivel például a hibatűrő, akár 180 meghajtó és akár 120 PB (petabájt) adat kezelésére alkalmas, szekrény méretű fájlszerverek iránt valószínűleg az otthoni felhasználók körében elég alacsony lenne az érdeklődés. A standon azonban volt egy nagyon érdekes termék, mégpedig egy router, az RT1900ac is. Amely meglepetés persze aligha volt, hiszen a gyártó a CeBIT-en jelentette be magát az eszközt, amelyről már akkor tudni lehetett, hogy ac-s WiFi-t használ, megjelenése pedig valamikor az év vége felé várható.

A Computexen most néhány újabb információ is napvilágot látott a routerrel kapcsolatban. A készülékkel elérhető legnagyobb sebesség 1900 Mbps, 2,4 és 5 GHz-es tartományban egyaránt működik, és tartalmaz egy USB 3.0 portot valamint egy kártyaolvasót is. Ha előbbihez HDD-t csatlakoztatunk, vagy utóbbiba memóriakártyát helyezünk, akkor máris egy NAS lesz a 4 portos routerből, amelyen a gyártó NAS-airól ismerős DSM szoftverrel konfigurálhatunk – csak éppen a programot SRM-nek hívják (Synology Router Management után szabadon), mivel kibővült néhány, a router létből adódó extra opcióval.

Az SRM legnagyobb előnye az, hogy az otthoni felhasználók számára sokkal áttekinthetőbbé teszi a router kezelőfelületét – a Synology valami olyasmit akart csinálni, mint a Fritz!Box, de a dolog sokkal jobban sikerült, mert nemcsak a funkciók, hanem azok elérése, kezelése is megváltozott, egyszerűbb lett.

A router megjelenési időpontja még mindig képlékeny, az viszont már kiderült, hogy ára 150 és 200 dollár között várható, vagyis odahaza 60 ezer forint körüli árral számolhatunk.

Hozzászólások