- 2015. június 6., 13:20
Amelyet a Noctua szállít. Bónuszként a gyártóról kiderült, hogy senkit nem hagy az út szélén.

A Computexen az összes olyan standot, amelyen csak processzorhűtők vannak kitéve, messze elkerültük. Illetve majdnem az összeset; a Noctuáról ugyanis már előre tudtuk, hogy lesz néhány érdekessége, köztük pár olyan megoldás, amely a csendes gépet (HTPC-t) építőknek jöhet jól. A Noctuáról azt kell tudni, hogy egyike azon márkáknak, akik csak ventilátorokat és hűtőket gyártanak, mégis remekül megélnek ebből. A titok annyi, hogy a gyártó minőségi termékeket készít, amelyeket a prémium árszegmensben értékesít – bár a hűtők piaca zsugorodik, ezen belül a prémium termékeké nemhogy stagnál, hanem még növekszik is valamennyire.

Kicsit érdekes egyébként különösen halk hűtőről beszélni a Noctua esetében, mivel a vállalat jelenlegi termékpalettáján a leghangosabb processzorhűtő is csupán 23,6 dB(A) zajszintű teljes fordulatszámon, ami ugyan nem teljesen néma, de zárt gépház esetén már majdnem az.

NH-C14s (balra) és NH-L9x65 (jobbra)

A jelenleg elérhető megoldások közül HTPC-be az NH-C14s az egyik legjobb választás, ezen a hűtőn 140 mm-es légkavaró van, amely már alacsony fordulatszámon is bőven elegendő levegőt mozgat meg egy 65 wattos TDP-vel rendelkező CPU hűvösen tartásához. Sőt, akinek a házában amúgy is van légmozgás, az akár még a ventilátor nélküli működést is megpróbálhatja! A hűtő nem kicsi, viszont kialakítása olyan, hogy minden alaplapra felszerelhető – sem a memóriamodulok, sem a GPU sem a VRM modulok nem lesznek útban. Sokkal inkább helytakarékosabb megoldás az NH-L9x65, amely 65 mm-es magassága révén mini-ITX-es alaplapokhoz/házakhoz lehet jó választás. Ezen a modellen 92 mm-es ventilátor kapott helyet.

A Noctua egy érdekes prototípust is bemutatott, egy intelligens fordulatszám-szabályzót. Ez annyiban különbözik a hagyományos megoldásoktól, hogy elektronikája figyeli a légkavaró fordulatszámát, és semmiképpen sem engedi megállni. Főleg a minimális fordulatszám közelében használt, egy-két évet már futott ventilátoroknál illetve akkor, ha az alaplap csak 20%-os (PWM) teljesítmény állít be, fordulhat elő, hogy beragadnak és nem indulnak el – ami az egyelőre csak PWM Fan Controller néven futó kütyüvel nem fordulhat elő, mert ha kérjük, akkor a 300 rpm-es fordulatszámot a modul mindig megtartja.

A Noctuánál láttuk a vállalat egyik első hűtőjét is – elsőre nem is értettük, hogy mit keres az újdonságok között. Aztán kiderült, hogy azért van itt, mert az NM-i115x nevű kiegészítő segítségével ez a hűtő (valamint a gyártó összes eddig megjelent modellje) is kompatibilissé tehető a Skylake platformmal. Ingyen. Csak kérni kell, és valahogyan bizonyítani, hogy Noctua hűtővel rendelkezünk – ehhez a legjobb a számla, de ha az nincsen meg, akkor elég egy fotó is a meglévő gépről. A Noctua egyébként már nem először hajt végre ilyen akciót, és nekünk nagyon szimpatikus, hogy ezért az apróságért nem akar egy újabb bőrt lehúzni korábbi vásárlóiról.

Végül, de nem utolsó sorban vetettünk egy pillantást a Noctua ANC-s, vagyis aktív zajszűrős ventilátorára is, amely, ha minden jól megy, a következő Computexre akár már olyan állapotba kerülhet, hogy a kereskedelmi forgalmazása is elindulhat. A dolgot kis kétkedéssel fogadjuk, mivel a gyártó 2013-ban is azt mondta nekünk (ugyanitt, a Computexen), hogy már csak egy év kell mindehhez, azóta pedig eltelt két év, és még mindig ugyanitt tartunk.

Az aktív zajszűrős légkavaró első vezérlő modulja

Az viszont kétségtelen, hogy az aktív zajszűrés egy ventilátor esetében nagyon érdekes: a lapátokba épített mágnes segítségével maga a lapátkerék rezonál, és hozza létre azt a hanghullámot, amely – elvileg – kioltja a légkavaróból távozó levegő örvénylésének hangját. A Noctua nem ígér csodát, azt nem mondja, hogy a ventilátorok tökéletesen hangtalanok lesznek, azonban 6 dB(A)-s zajszintbeli csökkentést ígér, ami lényegében mégis hangtalan számítógépek építését teszi lehetővé. Ha a megjelenési időpont még nem is ismert, a várható árazás már igen: egy zajszűrés nélküli Noctua hűtőhöz képest kétszeres árra lehet számítani, ami egyrészt az öt éve tartó fejlesztés költségei, másrészt a sokkal drágább gyártás miatt alakulnak így.

Egy normál ventilátort egy ilyen apró chip irányít

Amíg egy klasszikus ventilátor vezérlését egy nagyjából 2×2 mm-es chip végzi, az aktív zajszűrés extra számolásokat igényel, sokkal összetettebb feladatról van tehát szó. Ezt jól jelzi, hogy az első áramkör nagyobb volt egy VGA-kártyánál – de mára sikerült eljutni odáig, hogy a kontroller belefér a ventilátorba.


Fejlődési szakaszok

Ezenkívül a gyártási költségeket az is növeli, hogy a lapátokat tökéletesen kell megformázni (de legalábbis precízebben, mint egyébként), és a mágnes beépítéséhez is speciális eljárásra van szükség, mivel a mágnest nem érheti magas hőmérséklet, különben elveszíti mágnesességét.

Címkék