- 2015. június 6., 10:30
Egy amerikai vállalat, a Microdia gyártja. A SanDisk néhány hónapja még csak 200 GB-nál tartott.

A Microdia a gyártási kapacitást tekintve (saját bevallása szerint) a világ második legnagyobb memóriachip gyártója, sokan mégsem ismerik a nevét, mivel a vállalat eddig főleg OEM-ként tevékenykedett. Most azonban már saját márkanéven is szeretne termékeket forgalmazni; tehát hogy a Microdia nevét mindenki gyorsan megismerje, valami nagyot kellett dobbantani. A vezetők úgy gondolták, hogy a világ legnagyobb kapacitású microSD-kártyáját bemutatni elég lesz, főleg akkor, ha ezzel a korábbi csúcstartó méretét több mint kétszeresen sikerül túlszárnyalni.

Íme tehát a világ első 512 GB kapacitását nyújtó microSD-kártyája. Illetve a doboza. Pedig a kártya elvileg már nemcsak prototípus, hanem hamarosan sorozatgyártásba is kerül: júliustól meg is lehet vásárolni. Feltéve ha valaki hajlandó mélyen a zsebébe nyúlni: az adathordozó ugyanis elég borsos áron, nagyjából 1000 dollárért lesz megvásárolható. Ebből az is következik, hogy a vállalat elsősorban nem az átlagos felhasználókat célozza meg a termékkel, hanem a profikat, elsősorban a fotósokat, és talán kicsit a videósokat is.

A vállalat állítólag működő példányokkal is rendelkezik, a standon viszont ilyen nem volt, csupán a kártya csomagolását láttuk. Vagyis bemondásra kellett elhinnünk, hogy a termék létezik. Az indok egyébként minderre az volt, hogy a kártya nagyon drága, és féltek attól, hogy ellopják. Mondjuk a stand bérleti díja mellett valószínűleg egy-két eltűnt kártya belefért volna a költségvetésbe, így az érvelést nem tudjuk teljesen elfogadni, de persze ha nem volt kártya, nem volt.

Ha viszont a dobozon lévő adatok helyesek, akkor a kártya nemcsak nagy kapacitású, hanem gyors is lesz: másodpercenként 300 MB adatot is át tud majd préselni a vezérlője a pineken. Amelyekből több lesz, mint a most piacon lévő megoldásoknál, mivel az Xtra Elite sorozatba tartozó modellek mindegyike támogatni fogja az SD 4.0 szabványt is. Az Xtra Elite legkisebb példánya 64 GB-os lesz, amely mindazoknak megfelelő választás lehet, akiknek a gyors sebesség elsődleges szempont, a kapacitás viszont nem. A 64 GB-os változat állítólag csak 15 dollárba fog kerülni – de gyanítjuk, hogy ez a több ezer példányos megrendelés esetén érvényes árcédula.

Hozzászólások