- 2016. május 30., 19:04
30 millió eladott készülék után az ASUS-nál egyre jobban érzik, hogy mi kell a népnek: ezt mutatja a ZenFone 3 is.

Az ASUS bejelentette legújabb okostelefonját, a ZenFone 3-at, amely árát tekintve erős középkategóriás, tudását tekintve viszont simán felsőkategóriás kütyü lett. (A tajvani gyártó egyébként másik két modellt is bejelentett, a ZenFone 3 Deluxe-ról és a ZenFone 3 Ultráról is fogunk írni hamarosan.) A ZenFone 3 alumíniumból készült, unibody kialakítású házat kapott, amely már csak nyomokban emlékeztet a korábbi ZenFone-ok dizánjára – helyette kapunk viszont egy igen erőteljes Apple-Samsung hibrid érzést, az oldalak és a furatok kialakítása az almás gyártó mobiljára emlékeztet, a hátsó rész pedig csak azért nem egy az egyben Samsung Galaxy S6/7, mert a kamera alatt ott figyel az ujjlenyomat-olvasó is. A Samsung mobiljaival már csak azért is nagyon erős a hasonlóság, mert a ZenFone 3-at is üveg borítja hátul.

Mielőtt megnéznénk, hogy mi került a telefonba, lássuk az árát, amely 249 dollár – ez még eurósítva és áfásítva is megállhat 100 ezer forint alatt Magyarországon. Ennek fényében érdemes nézni, hogy a gyönyörű készülékházba Qualcomm Snapdragon 625-ös rendszerchip (nyolc darab Cortex A53-as maggal), Adreno 506-os GPU, 3 GB RAM és (bővíthető) 32 GB-os belső tárhely (vagy 4 GB RAM/64 GB ROM), 16 MP-es hátsó és 8 MP-es első kamera került. És a kijelző sem rossz: az 5,5 colos panel IPS-technológiájú, és 1920×1080 pixel felbontást kínál. A telefonnak nincsen oka szégyenkeznie a kommunikációs adapterei miatt sem: a Cat6-os LTE mellé az ac-s WiFi is szériatartozék, SIM-kártyából pedig akár kettőt is használhatunk. Az akku 3000 mAh-s, ami kétnapos használatra valószínűleg nem lesz elég. Az ujjlenyomat-olvasóról már esett szó, arról viszont még nem hogy a ZenFone 3-ra USB Type-C csatlakozó került (de csak USB 2.0 interfész).

Az ASUS a kamerára mindig is nagy hangsúlyt helyezett, és ez nincsen másképpen a ZenFone 3 esetében sem. A 16 MP-es szenzor a Sonytól érkezik, munkáját kettős fényű LED-es villanó F2.0-s optika, optikai stabilizátor, lézeres-fázisérzékeléses-kontrasztalapú automatikus fókusz (0,03 mp-es élességállítással) és automatikus RGB színkorrekció segíti. Az előlapi kamera 8 MP-es. Az ASUS fontosabb üzemmódjai közül minden megvan: az éjjeli mód mellé a szuperfelbontás is adott, amikor is a kamera négy fotó információ alapján egy gigantikus, 64 MP-es végeredményt szállít.


Operációs rendszerként az Android 6.0.1-et kapjuk és a ZenUI 3.0-s változatát. A szoftverrel kapcsoltban azt mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy a kiállított modelleken (végre) kevés volt az extra szoftver, minden alkalmazás elfért kettő képernyőn úgy, hogy külön mappába csak a Google alkalmazásai kerültek.


Vagyis minden jel arra mutat, hogy az ASUS is végre belátta, hogy a kevesebb néha több – bár a hivatalos megjelenésig ez azért még változhat. A ZenUI 3.0 főleg apróságokban változott, így aki a tajvani gyártó mobiljain szocializálódott, az nem fog csalódni az új kezelőfelületben sem.

Címkék
Ez is érdekelhet
2021. január 29., 09:05
2020. június 8., 10:00
2020. június 5., 17:00
Hozzászólások