- 2016. május 30., 16:57
Evolúció, revolúció, zenvolúció, szól az ASUS új szójátéka, amely a Zenbook 3 megjelenéséhez is kapcsolódik.

Az ASUS egy ideje már specializálódott arra, hogy ultrabookjait nagyon jó árfekvéssel kínálja, a legjobb példa erre a ZenBook UX305 sorozat. Most viszont egy másik, régi-új termékcsalád révén hallatott magáról a tajvani gyártó: a Computex nulladik napján bejelentette a ZenBook 3-at. A noti egyik legnagyobb érdekessége, hogy erősebb (az űrtechnológiában alkalmazotthoz hasonló) alumínium felhasználásával sikerült a már eddig is meglehetősen karcsú gépházat még tovább vékonyítani, így a ZenBook 3 mindössze 3,5-11,9 mm vastag lett, a gép tömege pedig bőven nem éri el az 1 kg-ot – a notit a mérlegre helyezve 910 grammnál fog megállni a mutató. Az ASUS ezzel házon belül messze a legkisebb 13,3 colos gépet készítette el, de valószínűleg ennél is sokkal fontosabb, hogy a nagy riválisnak tartott MacBook Air-hez képest is sikerült a méretek tekintetében jobbat mutatni.

És nemcsak a külső, hanem a belső is minden igényt kielégítő: a csúcskonfiguráció Intel Core i7 processzort, 16 GB RAM-ot, 1 TB-os SSD-t tartalmaz, utóbbi ráadásul PCIe ×4 foglalatú, 1350 MB/s-os sebességgel. Az IPS technológiával készült, az NTSC színtér teljes lefedésére képes kijelzőt Gorilla Glass 4 védi, a csatlakozóknál pedig megjelent az USB-C csatlakozó, amely nemcsak a 3.1-es szabványú USB-s eszközöket tudja fogadni, hanem még Thunderbolt 3-kompatibilis is – illetve a gyorstöltőt is ide kell csatlakoztatni. A notebook akkuja normál körülmények között 9 órányi használatot tesz lehetővé, a töltés pedig nagyjából 2 óráig tart – viszont 0-ról 60%-ra 49 perc alatt fel lehet „pumpálni” a gépet. A portok száma egy USB-C-s „dokkolóval” növelhető, ily módon akár D-Subot és Ethernet interfészt is kaphat a ZenBook 3. A játékosok számára jó hír, hogy külső modullal a GPU is alaposan felturbózható lesz. Az adatok biztonságát ujjlenyomat-olvasó is segíti, amely a Microsoft-féle Windows Hello technológiát is támogatja.

A fentebb már említett hardverekkel megvásárolható, legdurvább verzió ára 1999 dollár lesz, azonban a gépet 8 GB RAM-mal és 512 GB-os SSD-vel is meg lehet majd venni 1499 dollárért, ha pedig még tovább felezzük a memóriát és az SSD-t, valamint beérjük Core i5 processzorral, akkor a 999 dolláros induló konfigurációhoz jutunk. A ZenBook 3 Quartz Grey (szürke), Royal Blue (kék) és Rose Gold (arany) színekben lesz elérhető.

Túl sok időt sajnos nem tudtunk eltölteni a géppel, de azért néhány percre sikerült kézbe venni. A fizikai méretek valóban lenyűgözőek, főleg ha abba is belegondolunk, hogy a 910 grammos tömegbe a ma abszolút csúcsot jelentő hardver is belefér. A vékonyság ellenére a gép nem nyeklik-nyaklik – nyilván ha valaki meg akarja hajlítani a masinát, akkor meg fogja tudni, de attól nem kell tartani, hogy mondjuk a táskában megsérül a kijelző. Az viszont nagy kár, hogy az LCD nem matt, hanem fényes, még akkor is, ha erre az érintőkijelző miatt előbbi verzió eleve nem is jöhetett szóba. Az USB Type-C csatlakozónak inkább akkor lehetne örülni, ha nem ez lenne az egyetlen csatlakozó a gépen, így viszont esélyes, hogy a dokkolót utazáshoz is magunkkal kell vinni, ami elég sokat ront a kényelmi faktoron.

És nem mondhatnánk az sem, hogy a klaviatúra kényelmes: a vékonyság sajnos a leütési útnak is keresztbe tett, 0,8 mm akkor is 0,8 mm, ha a gombok keményre vannak hangolva. A napi munkához használt UX305-ünhöz képest (ami egy kellemes, de nem tökéletes gépelési élményt adó masina) sokkal kényelmetlenebbnek tűnt a ZenBook 3 gombsora, és mivel a kiállított gépek közel végleges hardverrel bírtak, ez valószínűleg már nem is fog változni. Az aranyszínű háttérvilágításnak viszont lehet örülni.

Címkék
Hozzászólások