- 2016. május 31., 20:34
A filmekben látott robot komornyiktól még messze vagyunk, de az ASUS elindult a hozzá vezető úton.

Az ASUS neve a robotokkal kapcsolatban eddig még nem sokszor merült fel, pedig a tajvani gyártó korábban is több olyan érdekes fejlesztést mutatott már be a Computexen, amelyek előre vetítették, hogy a konvencionális termékkörök közül ki szeretne (és ki is fog) törni a vállalat. A ZenBo tehát valamennyire váratlan húzás: a kütyü az ASUS első, otthoni környezetbe szánt (úgy is mondhatjuk hogy háztartási) robotja. A ZenBo sok tekintetben hajaz arra, amire a filmek alapján számítanánk: képes önállóan helyet változtatni, követni „gazdáját”, megérti a beszédet, válaszol a kérdésekre (ha tud), kommunikál a háztartás többi berendezésével, és irányítani is tudja azokat, és bizonyos esetekben önálló cselekvésre is képes.

A Robotot az ASUS elsősorban időseknek ajánlja, akiknél az egészségügyi problémák kezelésében és vészhelyzet esetén nyújthat segítséget; baj esetén fel tudja hívni például az előre beállított kontaktot, aki a roboton keresztül láthatja is, hogy mi történt, és szóban is tud kommunikálni a balesetet szenvedővel. A robot folyamatosan tudja figyelni a szívritmust, figyelmeztet, ha találkozónk van. Ha vendégek jönnek, akkor ajtót nyit nekik (feltéve, hogy a zár is elektronikusan vezérelhető), telefonálhatunk rajta keresztül, le is tud minket fotózni, le- és felkapcsolja a lámpát, beállítja a tévét, mesét olvas, tanít, stb.

Az ASUS szerencsére nem követte el azt a hibát, hogy a robot rendszerét zárta építette volna. Éppen ellenkezőleg, az SDK-hoz máris hozzá lehet férni, így bárki fejleszthet alkalmazásokat, amivel a kütyü tudása remélhetőleg kiszélesedik majd. Ez feltétlenül kell, ha az ASUS azt szeretné, hogy a robot tömegekhez jusson majd el. Habár 600 dolláros (kb. 210-220 ezer forintos) ára egyáltalán nem tartozik horror kategóriába, egyelőre csekély a tudása (gyakorlatilag egy kétlábonkeréken járó Siri/Cortana/Google Now hibrid, amit az is jelez, hogy a hozzá intézett kérdéseket mindig Hey, ZenBo felütéssel kell kezdeni) ahhoz, hogy akár csak egy kicsit szélesebb réteg kezdjen rohanni a boltokba érte. De persze el kell indulni valahol!

Címkék
Hozzászólások