- 2016. június 1., 11:34
Az ötlet nagyon jó, de az kár, hogy nem okostelefonba, hanem viselhető kütyükbe készül az új lapka.

A Qualcomm bejelentette, hogy a viselhető eszközökbe szánt legújabb rendszerchipje, a Snapdragon Wear 1100 nem teljesítményben, hanem fogyasztásban lesz sokkal jobb elődjénél a 2100-as változatnál. Utóbbi sem túl régi fejlesztés egyébként, de mivel a Snapdragon 400-ra épül, csodát nem tudott tenni a fogyasztásával. A viselhető kütyüknél ugyanakkor az elsődleges szempont az, hogy mennyi ideig képes egyetlen feltöltéssel üzemelni egy-egy készülék: egy okosórába vagy fitneszkarkötőbe nem lehet túlságosan nagy akkumulátort szerelni. Az órákban például jellemzően 2-300 mAh-s telep van, ami tizedannyi kapacitást jelent, mint egy okostelefon esetében.

Arról egyelőre nincsenek pontos információk, hogy a fogyasztást pontosan milyen módszerekkel csökkenti a vállalat, de a biztos, hogy ennek a teljesítmény is kárát látja majd, legalábbis erre utal, hogy a gyártó elsősorban olyan termékekbe ajánlja majd a Wear 1100-at, amelynek csak pár feladatot kell elvégeznie. Egy fitnesz karkötő vagy egy gyermekeknek szánt, csökkentett tudású okosóra még beférhet ebbe a kalapba, de egy normál okosóra valószínűleg már nem. Aztán persze ki tudja, a gyártók igen találékonyak tudnak lenni, elképzelhető, hogy megfelelő optimalizációk révén a Snapdragon Wear 1100 ilyen területen is megállja majd a helyét. A csökkentett teljesítményért cserébe egyhetes üzemidő várható akkor is, ha a kütyü közben folyamatosan 4G-s hálózatra csatlakozik. A magok száma és órajele egyelőre nem ismert, az viszont igen, hogy az LTE mellé a Qualcomm 3G-t, WiFi-t és Bluetooth adaptert is be fog építeni, a pozíció meghatározásához pedig a saját fejlesztésű, műholdak és mobilhálózatok segítségével kültéren és beltéren is működő iZat felel majd.

A Qualcomm a chip mintapéldányait már kiküldte, hogy a partnerek megkezdhessék a fejlesztéseket, a tömegtermelés beindítása viszont csak valamikor az utolsó negyedévben várható, ami azt jelenti, hogy a Snapdragon Wear 1100 valódi kütyükben legkorábban a karácsonyi szezonban, de még inkább jövőre tűnhet fel.

Címkék