- 2016. június 2., 16:50
Ha minden igényt kielégítő NAS-t keresel akkor ne is nézegess tovább: 6, 8 és 12 lemezes verzióban itt a megoldás!

A NAS-ok kezdetben még csak adattárolási célokat szolgáltak, ma viszont már egy sor extra szolgáltatást nyújtanak, a legprofibb megoldások például arra is képesek, hogy virtuális gépeket futtassanak. A QNAP TVS-x82T szériája is ilyen, amely ráadásul párhuzamosan akár több virtuális PC-t is tud futtatni; lelkét hatodik generációs Core i3/i5/i7 processzor adja, a kommunikációt pedig a merevlemezek mellé beépített M.2-es SSD (mint cache) illetve a két 10 Gbites LAN port teszi villámgyorssá. A szériát a QNAP márciusban, a Cebiten jelentette be, de mivel még mindig nem kapható belőle egyik változat sem, továbbra is újdonságnak számít. A TVS-x82T sorozatban tartozó modellek erejét kiválóan jelzi, hogy a rajtuk futó virtuális gép akár az Intel Vive-ot is zökkenőmentesen „viszi” – ezt a standon ki is tudtuk próbálni, és tényleg semmivel sem volt gyengébb a vizuális élmény, mint amikor a Vive „rendes” gépen futott.

A TVS-x82T széria szinte minden tekintetben a csúcsot képviseli, így értelemszerűen a profik igényeit is maradéktalanul ki tudja elégíteni, beleértve azokat a felhasználókat is, akik videoszerkesztéshez keresnek nagy kapacitású hálózati adattárolót: a 20 Gbites tempó a gyakorlatban akár még arra is elég, hogy a NAS párhuzamosan két 4K felbontású videostreamet továbbítson. A videókkal nem ez az egyetlen trükk: a NAS három HDMI csatlakozót is kapott, a rajta lévő fájlokat pedig valós időben és offline is képes újrakódolni.

A széria hatféle verzióban lesz elérhető: lesz 6, 8 és 12 HDD fogadására alkalmas típus, 2, 2 illetve 4 darab, direkt SSD-k számára kialakított foglalattal, és mindegyik változat elérhető lesz Thunderbolttal és Thunderbolt nélkül is. Az egyetlen furcsaság az, hogy a QNAP csak Thunderbolt 2 interfészt épít be, ami persze még így sem lassú a maga 10 Gbit/s-os tempójával; és az is igaz, hogy a Thunderbolt nem integrált, hanem bővítőkártyás megoldás, tehát az interfész későbbi cseréje elvileg nem jelenthet gondot a leendő tulajdonosoknak.

A NAS-ok forgalmazása Európában június folyamán kezdődik majd, az árak egyelőre nem ismertek – viszont kategórián belül csúcsmodellekről van szó, tehát az biztos, hogy egyik verzió sem lesz olcsó.

Ez is érdekelhet
2018. június 7., 10:00
Hozzászólások