- 2016. június 2., 15:45
A QIoT a gyártó saját fejlesztésű platformja, amely egyelőre a kisebb gyártókat tudja segíteni.

Nem vitás, hogy az IoT lesz a jövő egyik nagy dobása. Sokak szerint már most az, pedig a jelenlegi kütyütenger még csak előfutára annak, ahogyan az internetre kapcsolódó kütyük hamarosan özönvízszerűen fognak ránk zúdulni. A Samsung és a Panasonic például már bejelentette, hogy záros határidőn belül csak olyan termékeket fognak piacra dobni, amelyek tudnak kapcsolódni az internetre is, az Intel pedig a CES ASIA-n tette egyértelművé (és most a Computexen ismét), hogy az IoT segítségével szeretne ismét magasabb fokozatba kapcsolni. Erről természetesen mi is beszámoltunk.

A termékek fejlesztését a különféle szabványok egyszerűsítik, legalábbis elméletben. Nyilván nagyon nagy szükség van arra, hogy a termékek megbízhatóan tudjanak kommunikálni egymással, de amikor egy új iparág van kibontakozóban, akkor a szabványok eleinte legalább annyi bonyodalmat is okoznak, mint amennyit segítenek. Az történik ugyanis ilyenkor, hogy minden nagyobb gyártó elképzel valamit, kifejleszt egy platformot; ezek pedig természetesen elkezdenek versenyezni egymással. Hosszabb távon konszolidáció várható, a következő években azonban még arra számítunk, hogy több platform is születik. Ezt a várakozásunkat erősíti meg, hogy a QNAP is saját keretrendszerrel rukkolt elő, ez azonban különleges, mert az IoT eszközök offline működését teszi lehetővé.

A QIoT Containers segítségével a fejlesztők nemcsak egyszerűen saját alkalmazásokat fejleszthetnek, hanem arra is van módjuk, hogy a NAS erőforrásait saját projektjeikhez allokálják. Lényegébenaz IoT lelkét adó felhőt helyettesíthetik a NAS-sal. A QNAP tervei nem is rosszak, hiszen a NAS-ok eleve a hálózaton lógnak, így könnyen tudnak saját felhőt létrehozni az otthoni kütyüknek. Ennek kézzelfogható előnye, hogy az IoT kütyük nincsenek folyamatosan rászorulva az internetre, de persze mivel a NAS látja a világhálót, igény esetén a kapcsolat biztosított a háztartáson kívüli világ felé is. A koncepció segíthet a kis vállalkozásoknak, hiszen költséghatékony módon lehet IoT eszközöket fejleszteni, ha nem kell saját felhő szolgáltatást üzemeltetni is. Sőt, a koncepció akkor is előnyös lehet, ha a kütyük olyan adatokat gyűjtenek, amelyek személyes jellegűek, hiszen ilyenkor a biztonsági kockázatot tudja csökkenteni az, ha az internet felől nem látszódik minden. Ilyen szcenárió lehet mondjuk az egészségügyi felhasználás.

A QNAP számára az IoT azért is kézenfekvő irány, mert a NAS-okhoz már eleve készült okostelefonos alkalmazás, és a NAS-ok eleve elérhetők az interneten keresztül is, ez pedig az IoT (beleértve a smarthome) rendszerek integrálását egyszerűvé teszi.

Hozzászólások