- 2016. június 2., 14:06
A QNAP költséghatékony módját találta ki a NAS-ok kapacitásának növelésére.

A virtuális JBOD segítségével az SMB megosztást támogató NAS-okat lehet a korábbihoz képest sokkal egyszerűbben és hatékonyabban összefűzni, iSCSI interfészen keresztül. Ahhoz, hogy a dolog működjék, a csatlakoztatott NAS-nak semmi extra tudásra nincsen szüksége, az érdemi munkát a Virtual JBOD-t támogató NAS végzi úgyis. Ilyen módon (iSCSI LUN-kén) összesen nyolc NAS-t lehet hozzákapcsolni egyetlen „host”-hoz, amely a lemezeket helyi meghajtóként fogja érzékelni; ennek megfelelően szinte bármire lehet a diszkeket (vagy a lefoglalt tárhelyet) használni.

Működik a tömbbe rendezés, a megosztás, biztonsági mentés készítése a külső meghajtóra, stb. A dolog hátulütője annyi, hogy mivel elég sok protokoll játszik szerepet abban, hogy a virtuális JBOD működjön, ezért ez a fajta megosztás sebességben nem mindig veszi fel a versenyt az eddig megszokott alternatívákkal.

Viszont az tény, hogy a VJBOD kényelmességben verhetetlen, hiszen segítségével egyetlen NAS kezelőfelületén keresztül az összes hozzá kapcsolódó adattárolót tudjuk menedzselni.

Ez is érdekelhet
2018. június 7., 10:00
2018. június 7., 12:00
Hozzászólások